Krusovszky Dénes

2018.10.11. 10:49

Az emlékezetet és az időt vizsgálja első regényében

Szerdán tartották Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regényének bemutatóját Kecskeméten, a Kápolna Galériában. A könyvbemutatón Füzi Péter, a Forrás folyóirat szerkesztője beszélgetett az íróval.

Horváth Péter

Krusovszky Dénes kötetét mutatja be a Forrás a Kápolna Galériában.

Forrás: BAON.HU

Fotó: Bús Csaba

A költőként, műfordítóként, publicistaként és esszéistaként ismert Krusovszky Dénes első regénye jelent meg a közelmúltban a Magvető kiadó gondozásában. A könyv az idő több rétegéből felépülő mű, melyben a szerző a személyes és az egymásra rétegződő társadalmi emlékezetet és ezek továbbélését vizsgálja, s a különböző korok különböző történetei a jelenben állnak össze egy egésszé.

Krusovszky Dénes költőként néhány évvel korábban felfedezte magában az érdeklődést a történetmesélés iránt, mert mint mondta, személyes érési folyamata miatt közvetlenebb kapcsolatba akart kerülni saját történeteivel és jobban szeretett volna reagálni valóságára. Ez az igény hívta elő belőle a prózaírás iránti vágyat. 2013-2014 fordulóján kezdett bele komolyabban a regény írásába, de a történetei és szereplői még egymástól külön éltek benne, azonban tudta, hogy ezek az egymástól látszólag különböző történetek valahogyan összefüggenek, amely összefüggésekre fokozatosan sikerült rátalálnia.

Fotó: Bús Csaba / BAON.HU

A szerző jelenleg hamarosan megjelenő esszékötetén dolgozik, valamint a prózafordítás és a regényírás fáradalmait kipihenve szenvedélyével, kortárs angolszász költők verseinek fordításával töltődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!