Bugac

2024.04.04. 19:50

A választási ciklus utolsó találkozójára gyűltek össze a polgármesterek az Aranymonostorban – galériával

A bugaci Aranymonostor Látogatóközpontban tartották a választási ciklus utolsó találkozóját a 4. számú választókerület polgármesterei csütörtökön. A tanácskozáson az elmúlt öt évet értékelték a településvezetők, akik megismerhették az Aranymonostorban kiállított páratlan Árpád-kori leleteket is.

Vajda Piroska

A polgármestereket negyedévente hívja megbeszélésre Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, hogy közösen összegezzék az önkormányzatokat érintő problémákat és megoldásokat keressenek azokra. Csütörtöki találkozójuk fókuszában az elmúlt választási ciklus eredményei, tapasztalatai álltak. 

Az elmúlt öt évet értékelték a településvezetők
Fotó: Vajda Piroska

Elsőként a házigazda település polgármestere, Szabó László köszöntötte a választókerület vezetőit. Örömmel és büszkén számolt be arról, hogy sok nehézség után a napokban megnyitotta kapuit az Aranymonostor Látogatóközpont. Köszönetet mondott mindenkinek a támogatásért. Hangsúlyozta, ez a látogatóközpont mérföldkő Bugac, a választókerület és Bács-Kiskun vármegye turisztikai életében. Hozzátette, ez még nem a cél, ez csak egy állomás. Csodálatos dolog, hogy megépült a látogatóközpont, de nem dőlhetnek hátra, hiszen a projekt tovább folytatódik és az épületet élettel kell megtölteni. Ehhez pedig együttműködő partnerekre van szükség. Ebben kérte a polgármesterek és a megyei vezetők segítségét, hiszen a cél közös, mert a vármegye turisztikai fejlesztési tervét – amelyben minden településnek van egy-egy szelete – csak együtt tudják megvalósítani. 

Rendezni kell az önkormányzati dolgozók bérét

Szabó László nem csak jó hírekről beszélt. Mint mondta, örömükben nem feledkezhetnek meg a hétköznapok problémáiról. Ezek közül az egyik legégetőbbnek az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők béremelését tartja. A polgármester szerint az elmúlt hónapokban olyan bérfeszültség alakult ki, melynek okán egyre többen hagyják el a polgármesteri hivatalokat. Megfelelő szakemberek híján pedig az önkormányzatok működése válik kérdésessé. A bugaci polgármester felvetését a többi településvezető is megerősítette. 

Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő válaszában elmondta, a bérrendezések területén elindult egy pozitív folyamat. Lassú lépésekben ugyan, de ez is – mint ahogy a pedagógusok és orvosok bére – rendeződni fog. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy Magyarország ebben rendkívül nehéz helyzetben is sikeresen vívja csatátit. Ezt bizonyítják azok a fejlesztések is, amelyek a választókerületben megvalósultak – hangsúlyozta a honatya.

Minden településen történt fejlesztés

A tanácskozás második előadójaként Rideg László, a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat elnöke összegezte az elmúlt évek eredményeit. Elmondta, feladataik három területre – Terület- és Településfejlesztési Operatív Program koordinálására, a megyei identitás erősítésére, és a Petőfi200 emlékév méltó megszervezésére – koncentrálódtak. Kiemelte, hogy 782 nyertes pályázatot 116,7 milliárd forint értékben valósítottak meg Bács-Kiskun vármegye településein. Hangsúlyozta, mind a 119 településen történt valamilyen fejlesztés. 

Lezsák Sándor a közgyűlési elnök szavaira reagálva elmondta, Bács-Kiskun vármegye élen jár az országban sok területen. Elismerően szólt arról, hogy nincsenek érdekellentétek a vármegye települései között, azok inkább segítik, támogatják egymást. 

Eredményes évet zárt a kormányhivatal

A találkozó vendége volt Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főispánja is, aki arról számolt be, hogy nagyon jó az együttműködés az önkormányzatokkal, a településvezetőkkel, még úgy is, hogy a kormányhivatal szintén szakemberhiánnyal küzd. 

Dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója arról tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit, hogy eredményes évet zártak, kollégái több mint 2 millió döntést hoztak meg az elmúlt évben. Elmondta, 1800 dolgoznak a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal berkein belül. Tizenöt szakmai főosztály és 11 járási hivatal tartozik hozzájuk. Hangsúlyozta, sikeresen elindultak és népszerűek a Kormánybuszok, ugyanakkor az ügysegédi rendszert átszervezik, mert nincs rá kellő igény. 

Lezsák Sándor a tanácskozás és a ciklus összegzéseként elmondta, úgy érzi, a választókerület településeinek sikerült közös nevezőre jutni. Mint mondta, minden településen történtek olyan események, fejlesztések, melyek hozzájárultak a választókerület, a vármegye, és az ország sikeréhez. Ebben pedig jó partner volt a vármegyei önkormányzat és a kormányhivatal is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában