Szakmai bejárás

2024.04.11. 16:48

Megduplázta látogatóinak számát a közösségi térként is funkcionáló Kecskeméti Vadaskert – galériával, videóval

A Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány és a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. vezetősége szakmai bejárásra hívta az állatkerttel együttműködő hatósági és intézményi partnereit, valamint a fenntartó önkormányzat képviselőit. Bemutatták számukra a közelmúltban megvalósult, az éppen folyó fejlesztéseket, az állatkert legújabb lakóit, és megosztották, milyen tervekkel, elképzelésekkel állnak a jövő kihívásai elé.

Sebestyén Hajnalka

Kecskemét állatkertje nagyon népszerű a helyiek, a környéken élők és a városba látogatók körében. 2023-ban 110 ezren keresték fel a jelentős közösségi térként is funkcionáló vadaskertet. 2024 első negyedéve is jól indult, már 20.500 látogatója volt a parknak, amely kimagaslóan jó eredmény a szezon előtt, a hidegebb hónapokban.  

Kecskeméti Vadaskert, vadaspark, szakmai bejárás, állatok
A szakmai bejárás a tájékoztatók után a vadaskert állatgyűjteményének megtekintésével folytatódott
Fotó: Bús Csaba

A résztvevőket először dr. Brúszel László, a Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte. Elmondta: a jelenlegi vezetéssel kilenc éve dolgoznak együtt. A fő cél, hogy a három hektáros területen bemutassák a Magyarországon és a Kárpát-medencében élő honos állatokat, valamint a többi földrész jellegzetes vadon élő egyedeit. Ma már nemcsak bemutatóhely a Kecskeméti Vadaskert, hanem közösségi tér is, ahol oktatás, szórakoztatás egyaránt zajlik csodálatos környezetben. 

Továbbá kifejtette: az önkormányzat jelentős támogatást, a 2024. évre 120 millió forintot nyújt a vadaskertnek, amely összeg a működésük 40 százalékát fedezi. A fennmaradó 60 százalékot a belépőjegyekből és egyéb bevételekből finanszírozzák. 

Ezt követően Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a fejlesztésekről szólt. Hangsúlyozta: az elmúlt 9 évben passzív bemutatóhelyből mára aktív közösségi térré vált az állatkert. A látogatói létszám megduplázódott, a Kecskeméti Vadaskertet kiemelt helyen jegyzik a térség turisztikai térképén. A vidéki állatkertek közül elsőként kapták meg évekkel ezelőtt a családbarát címet, melyet azóta is viselhetnek. Fontosnak tartják a gyerekek oktatását, nevelését, szemléletformálását, mely a jövőben kamatozhat. Meggyőződésük, hogy azok a gyerekek, akik szeretik az állatokat, és megtanulnak jól bánni velük, azok embertársaikkal is jobb kapcsolatot alakíthatnak ki.

Tokovics Tamás elmondta: sok a visszatérő vendégük, a bérletesek száma is növekedést mutat. Törekednek arra, hogy minél több újdonságot nyújtsanak az ide látogatóknak. Az infrastrukturális fejlesztések mellett új állatfajok bemutatásával próbálják még vonzóbbá tenni a helyet. 

Hozzátette: bár az önkormányzat a működés egy részére támogatást biztosít az állatkertnek, azonban fejlesztésekre nem tudnak sokat fordítani. Legutóbb a koronásdaru új kifutóját készítették el, mely egy természetközeli környezetet biztosít a jövőben a szép madaraknak. Nagy álmuk egy új Oktatóház létesítése, melynek az engedélyeztetési tervei készen állnak. Keresik a pályázati forrásokat a megvalósításához. 

A szakmai bejárás a tájékoztatók után a vadaskert állatgyűjteményének megtekintésével folytatódott, Zomboryné Polyák Irén állattartásért felelős igazgatóhelyettes kalauzolta a résztvevőket. Jelenleg 500 egyedet tartanak, öt földrész 120 állatfaját képviselve. Bemutatta az állatkert legújabb lakóit is, köztük a kéthetes lámacsikót, a húsvétkor született muflonbárányt, a kis mandrill kölyköt, és Kázmért, a kis házi csacsit. Végül a vendégek örömmel etették meg sárgarépával a csacsikat, a dámszarvasokat és a muflonokat. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában