Egységes Alapkiképzési Program

2024.04.08. 13:06

Két hónapos katonai alapkiképzés kezdődött Kecskeméten – galériával, videóval

Nyolcvanan jelentkeztek arra a két hónapig tartó katonai alapkiképzésre, melyet a kecskeméti repülőbázison tartanak. A bevonulók az első napon adminisztrációs ügyeket intéztek, valamint felvették katonai ruházatukat. A résztvevők az alapkiképzést követően megkezdhetik tényleges szolgálatukat a Magyar Honvédség egyes alakulatainál.

Lizik-Varga Katalin

Az ország szinte összes pontjáról érkeztek bevonulók a kecskeméti repülőbázisra a hétfőn kezdődő Egységes Alapkiképzési Programra. A kiképzést nyolcvanan kezdték meg. A korosztályt és a nemek megoszlását tekintve szélesre nyúlt a skála, ugyanis volt 18 éves és 62 éves bevonuló is. A férfiak mellett pedig szinte ugyanolyan arányban vesznek részt nők is a kiképzésen – mondta Hovány István alezredes, a 38. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

A kiképzési időszakban a résztvevő személyek megismerik a katonai tereptant és a harcászat alapelveit
Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az alezredes arról is tájékoztatott, hogy a kiképzési időszakban a résztvevő személyek megismerik a katonai tereptant és a harcászat alapelveit. Emellett megtanulják a híradó rendszerek és eszközök használatát, a katonai egészségügyi ellátás alapjait, a logisztikai folyamatokat és a műszaki ismereteket. Az alaki foglalkozások során elsajátítják a katonai mozdulatokat és magatartási formákat. A lövészeti alapismeretek megszerzése során pedig megtanulják az egyéni és kollektív lőfegyverek kezelését és karbantartását.

Itt megtanulják, hogyan kell katonaként viselkedni és tevékenykedni, elsajátítják a katonai fegyelmet – hangsúlyozta az alezredes. Hozzátette, hogy a kiképzésen résztvevőkhöz emberi, néha már-már pszichológusokhoz illő módon viszonyulnak. Ugyanis mint mondta, az ismeretlentől sokszor megrémülő bevonulóknak, szükségük van arra, hogy beszélgessenek velük, ezért lelkileg is igyekeznek mindenkit támogatni.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában