Kikapcsolódás

2024.04.03. 20:40

Kiváló gyógyhatású a víz a kiskőrösi fürdőben, sokan látogatják

Több mint százezer vendég látogatott tavaly a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőbe.

Barta Zsolt

Tavaly a kiskőrösi fürdőben 102 193 vendéget jegyeztek. A város lélekszáma közel 14 ezer. Így ez a szám nem tűnik alacsonynak. Ebben a létszámban benne vannak a kistérségi úszásoktatás és a Kiskőrösi Vizisport Alapítvány által szervezett úszóedzések belépési adatai is. Azaz nemcsak szórakozni vagy pihenni vágyó személyek járnak ide, hanem sportolók és olyan diákok is, akik itt tanulnak meg úszni. Ez derül ki abból a dokumentumból, amelyet a Kőrösszolg Nonprofit Kft. terjesztett a városi vezetése elé a legutóbbi önkormányzati ülésen. 

kiskőrösi fürdő, gyógyhatás
A kiskőrösi fürdőben tavaly több mint százezren fordultak meg
Fotó: Barta Zsolt

A Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő története az 1950-es évek második felére vezethető vissza, amikor olajat kerestek Bács-Kiskun megyében. A kutatók megdöbbenésére nem várt eredményt hozott a fúrás. Mintegy 1000 méter mélyről gyógyvíz tört a felszínre, amelyről azóta kiderült, hogy az 54 °C-os víz kiváló összetételű hévíz, alkalmas reumás, mozgásszervi, degeneratív és nőgyógyászati megbetegedések eredményes gyógyítására. Emiatt egyre több beteg ember látogatja a létesítményt. 

Tavaly a fürdő és a kemping összes bevétele 354 millió 45 ezer forint volt, ebből a fürdőben jegyekért és egyéb szolgáltatásokért 134.9 millió forintot fizettek a látogatók. A legnagyobb pénzügyi bevétel 175,4 millió forint pedig támogatásból jött össze. A kemping igénybevételéért 40,6 millió forintot fizettek a turisták. A Kiskőrösre érkezett belföldi vendégek száma 1805 volt a kempingben, akik 4847 vendégéjszakát töltöttek itt. A külföldiek száma 620 volt, akik 4636 éjszakát aludtak Kiskőrösön. A külhoniak közül a legtöbben németek, belgák, hollandok, osztrákok, csehek, lengyelek voltak. 

A fürdő villamos energia igényének kielégítésére több pályázat révén napelemes rendszerek kerültek kiépítésre, valamint új hőszivattyús rendszert üzemeltek be. A Kőrösszolg Nonprofit Kft. fürdő-üzemeltetői feladatai közé tartozik a fürdő területén működő napelemes erőművek folyamatos működtetésre is. A fürdőben nyolc kisebb-nagyobb medence, három szauna és gőzkabin szolgálja a regenerálódásra, felfrissülésre vágyókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában