Bajai SZC Türr István Technikum

2024.04.06. 13:40

Centenáriumi tanévzáró ünnepséget tartottak Baján – galériával, videóval

A dr. Pósta Sándor Sportcsarnokban rendezték meg a 100 éves Bajai SZC Türr István Technikum ünnepségét. A tanévzáró eseményen jutalomban részesültek az emlékévvel kapcsolatos rendezvények, versenyek legaktívabb tanulói. A rendezvényen részt vett Nyirati Klára polgármester, továbbá a városban található társintézmények vezetői.

Márton Anna

Az iskolazászló bevonulásával kezdődött az ünnep. Irodalmi műsort mutattak be az intézmény tanulói. Vers, próza, hangszeres játék, valamint társastánc színesítette a rendezvényt. Fellépett: Bán Botond, Bánó Luca és Patik Noah, Makra Kamilla, Makra Evira, Vass Kitti Zsófi, Kraljevic Darjan Kalló Enikő és Gombár Dániel. 

Bajai SZC Türr István Technikum, ünnepség, rendezvény
Megrendezték a 100 éves Bajai SZC Türr István Technikum ünnepségét
Fotó: Márton Anna

A Baross Szövetség bajai fiókja tagjainak nem volt könnyű dolguk az első világháborút követő körülmények között 1922-ben. A nemes céllal – hogy hozzanak létre egy felső kereskedelmi iskolát, mely Baja város és környékének gazdasága számára szakembereket képez – mindenki egyetértett, mégis számos, főként pénzügyi, adminisztrációs akadályba ütköztek a megvalósítás során – kezdte ünnepi beszédét Bor Katalin igazgató. Hozzátette: de nem adták fel. Hosszas levelezés és egyeztetés után az akkori Közoktatásügyi Minisztérium megadta az engedélyt az iskola alapítására és vállalta a tanárok fizetésének finanszírozását is. Baja város pedig az elhelyezést, a tárgyi feltételeket biztosította.

Az intézmény első igazgatója, Legány Dezső 1923. augusztus 27-én foglalta el hivatalát, és a 6 főből álló tanári karral szeptember 9-én kezdődött meg a tanítás 33 tanulónak. Szükségmegoldásként a tanítóképző intézet engedte át egyik termét az induló képzésnek, majd a tanonciskola épületében kaptak termeket az osztályok. A jelenlegi, Bácska téri végleges otthonuk építése Halászy Jenő építészmérnök tervei alapján 1942-ben kezdődött, de a második világháború megállította a munkálatokat. A tanulók csak 1949-ben tudták használatba venni a déli szárnyon elkészült néhány tantermet – hangzott el az eseményen.

Az intézmény nagyon korán, már 1925-ben felvette a bajai születésű Türr István nevét.

– Az elmúlt 100 év alatt hatalmasat változott a világ, és benne az iskola is. Gondoljanak csak bele, mennyi minden történt 1923 óta. Trianon traumáját, a 20-as évek gazdasági világválságát a türrös tanárok és tanulók családjai is megszenvedték. A második világháború idején hónapokig magánházaknál folyt a tanítás. Az 50-es évek nélkülözései fűtetlen tantermekkel, forradalom és megtorlás – emigráló végzősök tucatjával a Türrből. A Kádár-korszak központi utasításokkal vezérelt rendszere, amely a tanulás-tanítás nemes küldetését az egyéni különbözőségeket figyelmen kívül hagyó lélektelen szocialista munkaversennyé silányította – fogalmazott az igazgató.

Az elmúlt 100 év alatt több mint 300 tanár oktatott a Türrben

Az elmúlt 100 év alatt több mint 10 ezer diák végezte középiskolai tanulmányait az intézményben.

Bor Katalin hangsúlyozta: Az iskolaalapítók, a névadónk példája, az iskola 100 éve arra tanít bennünket, hogy a napi gondoknál távolabbra nézzünk, hogy kitartóan küzdjünk, alázattal dolgozzunk az álmainkért, hogy az önös érdekeken felülemelkedve, a kényelmes csodavárás vagy az örökös elégedetlenkedés helyett tegyünk a közösségért, amelyben élünk, fogjunk össze a közös célok érdekében.

Az ünnepi beszédet követően a centenárium tiszteletére kiírt pályázatok, megrendezett versenyek eredményhirdetése következett amelyet a TÜRR100 munkacsoport tagjai: Pál Ágnes és Tóth Gabriella tanárnők adtak át.

A centenárium előkészítésével és lebonyolításával foglalkozó munkacsoport több pályázatot is kiírt a tanévre. A versenyeken nagyon sok tanuló vett részt. A támogatóknak köszönhetően a legügyesebbek, legaktívabbak jutalomban részesültek.

Először az emlékév logójának megtervezésére szólították meg a diákokat. A legjobban sikerült logót Nagyházi Dóra 10. c osztályos tanuló készítette. Az elegáns és letisztult szimbólumot használták az emlékévvel kapcsolatos valamennyi dokumentumon, plakáton. Dóra munkáját ajándékcsomaggal köszönték meg.

A következő pályázat ismét egy kreatív feladat volt: a tanulóknak türrös kabalát kellett tervezniük a kiírásban szereplő formátumban. Ezt a 11. a osztályos Ács Benjamin nyerte meg, kabalája a TIM nevet kapta, mely valójában egy játékos mozaikszó: Türr István Mascot.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában