Auti-séta

2024.04.10. 14:37

Az autizmussal élőkért sétáltak Kecskeméten – galériával, videóval

Auti-sétát rendeztek szerdán Kecskemét főterén, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra. A megmozduláson résztvevők kék fejpántot viseltek, és kék színű ruházatukkal hívták fel a figyelmet az autizmusra.

Lizik-Varga Katalin

A sétához idén is nagyon sokan csatlakoztak, teljesen megtelt a városháza előtti tér. Az eseményen a Kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumának tanulói, valamint a Csodabogár Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézményében ellátottak vettek részt. Őket a szülők, hozzátartozók és a pedagógusaik kísérték el.

IMG_5119
Auti-sétát rendeztek szerdán Kecskemét főterén, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra. 
Fotó: Lizik-Varga Katalin

A rendezvényen Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere is részt vett, aki kifejtette, hogy a kecskeméti önkormányzat mindenben igyekszik támogatni az autizmussal élőket a városban. Kiemelte, hogy nemrég helyet is biztosítottak az óvodás korú autista gyermekeknek a Hunyadivárosban. Engert Jakabné hangsúlyozta, hogy a város vezetése nagyon büszke arra, hogy annak idején az országban az elsők között hozták létre a városban az autisták és a fogyatékkal élők nappali ellátását biztosító intézményt, a Csodabogár Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézményét.

– Én nagyon örülök, hogy ilyen sokan jelen vannak és szolidaritást vállalnak – mondta az alpolgármester. Hozzátette: a mai séta üzenet lehet a környezetünk számára, hogy ebben a városban együtt élhetünk, boldogságban, szeretetben.

Csille Lajos, az Autista Gyermekekért Egyesület vezetőségi tagja elmondta, hogy az Auti-sétát második alkalommal rendezik meg Kecskeméten. Mint mondta, előtte is tartottak hasonló rendezvényeket a városban, azokon többnyire támogatók és érdeklődők jelentek meg. – Az auti-séta azonban elsősorban rólunk, autista gyermekeket nevelő szülőkről és kiemelten, az autizmussal élőkről szól – magyarázta Csille Lajos.

Elsősorban az a céljuk, hogy minél több autistát lásson a város közössége. Mint mondta, Kecskeméten körülbelül kétszáz autizmussal élő személyt jegyeznek az ellátó rendszerben. – Kecskemét nagyon autizmusbarát település – hangsúlyozta Csille Lajos, aki annak idején autista gyermeket nevelő szülőként éppen ezért költözött a városba. 

Mindenféleképpen javaslom minden szülőnek, hogyha lát valamilyen problémát a gyermekénél, akkor először is a pedagógustól kérdezzen, és induljon el a szakemberek felé – tette hozzá. Ugyanis mint mondta, a korai fejlesztések szerinte nagyon fontosak lehetnek, csakúgy, mint a szülők részéről az elfogadás. 

Akkor tudunk a legjobban segíteni a saját gyermekünkön, ha elfogadjuk az állapotát – zárta gondolatait az Auti-séta főszervezője.

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában