Magyar Falu Program

2024.03.05. 20:20

Több sikeres pályázat segíti Nagybaracska fejlődését

Az elmúlt évek szorgos előkészítő munkája lassan behozza gyümölcseit, hiszen több korábban elnyert pályázat eljutott a kivitelezési szakaszához, tájékoztatta hírportálunkat Bögi István András, Nagybaracska polgármestere. Sikeres volt a település a Magyar Falu Programban, a vidékfejlesztési kiírásban is jól pályáztak.

Márton Anna

A Magyar Falu Programban 52 millió forint pályázati forrást nyertek, egészségház kialakítására, 27 millió forint értékben újítanak fel utakat. A Vidékfejlesztési Programban 72 millió forintot hívtak le a helyi piac kialakítására, amely az idei év végére készül el. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz forrásból 74 millió forintot költhetnek energetikai korszerűsítésre. 

Magyar Falu Program, Bögi István András, fejlesztések
Bögi István András polgármester 
Fotó: Márton Anna

A fejlesztésekről és a további tervekről Bögi István András polgármestert kérdeztük.

− A képviselő-testület fontosnak tartja a településfejlesztést és minden lehetőséget megragad, hogy fejlődjön a község, annak ellenére, hogy az önkormányzatokat sem kímélték az elmúlt évek gazdasági nehézségei, hacsak az egekbe szökő energiaárakat említjük. Ezen törekvéseknek köszönhetően négy olyan pályázatunk van, amely vagy kivitelezési szakaszban, vagy a kivitelezők kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárási folyamatában van. A Magyar Falu Programban nyertünk 52 millió forint pályázati forrást egészségház kialakítására, mely projekt keretében a településen már működő Mentőpont épületében tervezzük kialakítani a háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőket. Itt kapna helyet a védőnői és a házi segítségnyújtó szolgálat is – mondta hírportálunknak Bögi István András polgármester. 

Hozzátette: szintén a Magyar Falu Program keretében nyertek és 2023 év végén kapták kézhez a támogatói okiratot a 27 millió forint értékről Út, híd, járda felújítás címen. A kivitelezés december hónapban elkezdődött és a tervek szerint  március hónapban be is fejeződik. 

– Itt meg kell jegyezni, hogy akár a közutak, akár az önkormányzati útjaink javítására rengeteg pénzeszközt lehetne költeni, de az ilyen nagy költségvetésű projektekhez nehéz pénzforrást találni. Nagy öröm volt számunkra, hogy a Vidékfejlesztési Programban sikeresen indultunk Helyi Piac kialakítása Nagybaracskán elnevezésű pályázatunkkal. Ennek köszönhetően 72 millió forintos támogatással, valamint a céltartalékként tervezett önerővel rendelkezve, kiírhattuk a kivitelező kiválasztására közbeszerzési eljárásunkat. A projekt a 2024-es év végére 100 százalékban elkészül szolgálva az itt élők és a helyi termelők közti kereslet-kínálat egymásra találását, a szükséges és méltó infrastruktúra létrejöttével –  sorolta Bögi István András.

Elkészítették a település fejlesztési stratégiáját 

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzattal szorosan együttműködve készítették elő Nagybaracskának fontos fejlesztési stratégiáját, a TOP-ban megfogalmazott lehetőségek mentén. Így TOP PLUSZ-os forrásból 74 millió forintot költhetnek energetikai korszerűsítésre az önkormányzati tulajdonban lévő épületekre. A program keretében a művelődési ház, az általános iskola, az óvoda és az önkormányzati épület napelemes rendszereket, míg a leendő egészségház komplex energetikai felújítást kap. 

A beadott pályázatok sikeres elbírálásában is reménykednek

A felsorolt célok mellett folyamatban van a TOP PLUSZ Élhető Települések című beadott pályázat elbírálása, melynek keretében 180 millió forintból megújulhatnak a zöldterületek és a közparkok. A projekt során fejlesztenék a közlekedésbiztonságot a településen, útépítést és buszöblök kialakítását is tervezik. A beruházás biztosítaná a község sportpályájának teljes körű felújítását is.

Bögi István András kiemelte: emellett pályázatot nyújtottak be a Magyar Falu Programban, a művelődési ház egyik épületrészének tetőcseréjére, valamit a nagyterem álmennyezetének kialakítására. Ezt a pályázatot 47 millió forint támogatási igénnyel adták be. Az említett projektek kapcsán bíznak a kedvező elbírálásban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában