Március 15.

2024.03.13. 20:18

Látványos rendezvényekkel készülnek a nemzeti ünnepre Kiskunhalason

A kiskunhalasi Thorma János Múzeum március 15-én 10 és 16 órakor megemlékezik az intézmény fennállásának 150. évfordulójáról, valamint az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom eseményeiről. Ünnepélyes zászlófelvonás és a református gimnázium városi megemlékezés, valamint a Magyarok Vására is várja az ünneplőket a csipke városában a nemzeti ünnepen.

Pozsgai Ákos

Az ünnephez közeledve egyre több óvodai és iskolás csoport keresi fel a halasi Thorma János Múzeumot, ahol interaktív foglalkozásokon ismerkednek a gyerekek a festményekkel, a kiállított alkotásokkal. Kokárda, nemzeti színű papírzászló és huszárcsákót készítésével hangolódnak a ünnepre.

március 15, ünnepség, nemzeti ünnep
A képren kiskunhalasi gyerekek a Thorma Jánods Múzeumban a Talpra magyar! című festmény előtt. 
Fotó: Thorma János Múzeum

Az ünnepi rendezvénysorozat a városban március 15-én, pénteken reggel 8 órakor kezdődik az Országzászló emlékműnél, ahol a Himnusz hangjaira vonják fel a nemzeti lobogót, majd a közeli városi filmszínházba vonulnak át a résztvevők, ahol Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere mond ünnepi beszédet, átadják a városi sajtódíjat, és a KRK Szilády Áron Református Gimnázium diákjai adnak ünnepi műsort. Az ünnepség résztvevői innen a református imaház melletti Petőfi-szoborhoz vonulnak együtt, ahol közösen szavalják el a Nemzeti dalt, majd megkoszorúzzák a költő szobrát.

Az ünnepségsorozat délelőtt 10 órakor a Thorma János Múzeumban folytatódik, ahol azonban csak a meghívottak és az eseményre előzetesen regisztráltak vehetnek részt. Az ünnepség keretein belül leleplezik az intézménynek nevet adó festőművész Magyarországon eddig még nem látott, Budavár bevétele 1849-ben című festményét, amelyet a Román Szépművészeti Múzeumtól kértek kölcsön, és hosszas tárgyalások után végül március 1-jén éjszaka megérkezett Kiskunhalasra.

Az eseményen köszöntőt mond Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Fülöp Róbert polgármester, a festményt bemutatja Sümegi György művészettörténész, a Throma-trilógia történelmi jelentőségét méltatja Pelyach István, a Szegedi Tudományegyetem történésze, majd a kiállítást megnyitja Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.  

A múzeum állandó kiállításában jelenleg Thorma két monumentális alkotása látható, a Talpra magyar! és az Aradi vértanúk című festmények. A kölcsönkapott festmény kiállításával lehetőség nyílik arra, hogy méltó módon mutassák be Thorma 1848-1849-hez kapcsolódó történelmi trilógiáját.

A múzeumlátogatók a délután 16 órakor kezdődő ünnepségen tekinthetik meg a trilógia eddig hiányzó festményét. Gy helyen lesz látható ahogy Petőfi Sándor a Nemzeti dalt szavalja a pesti tömegnek; a tavaszi hadjárat csúcspontja, amikor Görgey Artúr vezetésével a magyar erők visszafoglalják Buda várát; illetve az aradi vértanúk halála előtti utolsó feszült pillanatok is – ahogyan azt Thorma János elképzelte.

A nemzeti ünnepen reggel 8 órától várja az érdeklődőket a halasi piactéren a Hazatalálás Baráti Kör a 13. alkalommal megrendezésre kerülő Magyarok Vásárán, ahol az idén is kétszáznál is több magyar kézműves és termelő kínálja majd többnyire kézzel készült portékáját. 

A jó hangulatról hagyományőrző csapatok gondoskodnak, reggeltől zenés programokkal várják a szervezők a látogatókat, színpadra lépnek a Halas Táncegyüttes és az Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Kisszállási Színkör Köztünk élő Petőfi című zenés előadásával, amit legutóbb a Nemzeti Színházban mutattak be, Gulyás László vándormuzsikus, aki a régi világ hangszereiről mesél és mutatja majd be őket, a Mentés Másként Trió, a Halasi Népdalkör, a Kiskun Táncegyüttes és a Halasi Művészeti Iskola néptáncos növendékei, a nap folyamán közreműködik a Bittó Banda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában