Mélykút

2024.03.15. 11:25

A templom lépcsőjén együtt énekelték a mélykútiak a Nemzeti dalt – galériával, videóval

Rendhagyó nyitánnyal készült az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott megemlékezésre a Mélykúti Kulturális-és Szabadidőközpont. A Magyarországon még be nem mutatott Sándor Mátyás című musicalből hangzott el ősbemutató, majd az ünneplők együtt énekelték el a Tolcsvay László által megzenésített Nemzeti dalt.

Pozsgai Ákos

A Mélykúti Kulturális-és Szabadidőközpont új épületegyüttese ugyan még nem készült el, az átadás az idei év végére várható, az intézmény új igazgatója, jánoshalmi származású Nádasdy Kálmán-díjas Somogyi Szilárd színész, színházi rendező valósággal felrobbantotta a dél-alföldi kisváros eddig megszokott vidéki kulturális életét. 

fáklyás felvonulás, március 15, Mélykút,
Fáklyás felvonulást tartottak
Fotó: Pozsgai Ákos

A nemzeti ünnep előestéjén fáklyás felvonulással egybekötött megemlékezést szerveztek a település központjában a Szent Joachim római katolikus templom előtti parkban. A mögéjük magasodó templom lépcsőjén sorakoztak fel a kórus tagjai, akik hatalmas átéléssel énekeltek együtt a műsorban fellépő színművészekkel.

– Azért jöttem vissza, mert nekem az egész Bácska a szülőföldem, jánoshalmi vagyok, Baján születtem, úgy érzem, hogy a Jóisten vetette ide vissza újra az utamat és azért jöttem, hogy a közösségeket újra egybe kovácsoljam, hogy itt a Felső-Bácskában egy olyan kulturális életet hozzak létre, amelyben újra nagyon sokan egymásra találnak és nagyon jó dolgokat tudjunk alkotni és értéket teremteni. Nem véletlen az összefogás és az értékteremtés volt ennek a ma estének is a mottója – nyilatkozta hírportálunknak a fiatal színházi rendező, aki Deszkről hívta meg a Dolce kamarakórust, valamint Jánoshalmáról a Szent Anna Katolikus Általános Iskola növendékeit és pedagógusait, akik a mélykúti Szent Tamás Katolikus Általános Iskola diákjaival és tanáraival együtt, közel százan énekelték az elhangzott kórusműveket.

– Azt gondolom, hogy önmagában egy szép teljesítmény, hogy három különböző helyszínen készülő csapatot egy délután alatt sikerült olyan állapotba hozni, hogy estére már egy produkció született belőle. Szemenyei János és Cseh-Dávid Péter, Sándor Mátyás című musical-jéből – amit Magyarországon még nem mutattak be, eddig a kolozsvári operában volt belőle egy bemutató – ebből énekeltük el szerintem a legszebb kórusművet, ami a hazáról szól. Ennek tulajdonképpen az ősbemutatója volt itt, mert így, ebben a formában Magyarországon még nem hangzott el. Ettől is volt különleges ez a mai este, és utána pedig úgy gondoltuk, hogy milyen jó lenne, ha a közönséggel együtt énekelnénk el Petőfitől a Nemzeti dalt Tolcsvay László által megzenésítve. Azt hiszem, hogy ez méltó nyitánya volt a március 15-i ünnepség sorozatunknak – foglalta össze Somogyi Szilárd a nemzeti ünnep előestéjére általa rendezett zenés megemlékezést.

A megemlékezések március 15-én délelőtt szentmisével, ünnepi műsorral és koszorúzással folytatódtak a ’48,-as emlékműnél. A zenés produkció és az ünnepi megemlékezés közreműködői Horváth Dániel színművész, Szemenyei János zeneszerző, Tóth Andrea karvezető, Buzder Mónika, Hosszúné Balla Lenke, Gömöriné Somogyi Nóra és Miskei László Antalné felkészítő tanárok voltak.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában