Beszélgetés

2024.03.21. 18:30

Háromezer számozott darab: érzelemdús alkotást tekinthetünk meg a bajai filmvásznon

A megértés rétegei – a közönségtalálkozóval egybekötött kortárs magyar filmklub következő programja a Háromezer számozott darab című 2022-es film lesz március 22-én, csütörtökön 18 órától Baján a Bácskai Művelődési Központban. A vetítés után a film alkotóival Szász Csongor filmkészítő, szakíró beszélget.

Rab Rita

A Keleti Ágnesről készült dokumentumfilmet nézhetik meg a bajaiak

Fotó: Shutterstock.com / illusztráció

Császi Ádám rendező legújabb alkotása, a Háromezer számozott darab a 2022-es Tallinn Black Nights Film Festival-on a legjobb filmnek járó zsűri különdíjat kapta meg. A mű a Cigány magyar című dráma (írták: Farkas Franciska, Horváth Kristóf, Oláh Mizo Edmond, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Varga Norbert Máté) adaptációja. Elöljáróban: egyszínházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük valós történetét, vagyis a nyomorukkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiákkal.

filmvtítés, filmklub, Háromezer számozott darab
Császi Ádám rendező legújabb alkotása, a Háromezer számozott darab a 2022-es Tallinn Black Nights Film Festival-on a legjobb filmnek járó zsűri különdíjat kapta meg
Fotó: Shutterstock.com / illusztráció

A Háromezer számozott darab a társulat szürreális utazása, amely elmossa a határt fikció, abszurd és szociografikus valóság között. Lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni? Vajon szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete?

A színdarab és a későbbi film abból az élményből íródott, hogy mit jelent a szereplők szerint romának lenni. Amikor Ádámék úgy döntöttek, a Cigány magyart filmre adaptálják, kihívás volt számukra, hogyan lehet visszaadni a darab elemi érzését a nagyvásznon.

– Nézőként azt hiszem, ellentmondásos viszonyban lennék a filmmel, vagy teljes tagadásban ellenállnék neki. A Háromezer számozott darab viszont pontosan azért készült, hogy ezt a típusú nézői magatartást váltsa ki. Nem akarja, hogy szeresd. Ehelyett kérdéseket tesz fel, paradoxonokat hoz felszínre, és más megvilágításba helyezi ismerős világunkat – fejti ki Császi Ádám nézőpontját.

A rendező úgy véli, filmjének célja, hogy feltárja az ellentmondásokat, amelyek a nyugati társadalmakban meghatározzák a kisebbségről való beszédet és kegyetlen, groteszk szemlélettel állítsa pellengérre azokat.

Korábban már készültek romasággal foglalkozó filmek (pl. Nyócker! – 2004; Szőke kóla – 2005; Drifter – 2015), ám a Háromezer számozott darab próbál új nézőpontokat találni hol provokatív, hol elgondolkodtató és nyers stílusával.

– Azt akartam, hogy rájöjj: a fajgyűlölet megszüntetésének első lépése, hogy szembenézel a saját tudatlanságoddal. Megérzed, hogy mennyire nehéz róla beszélni. Ami viszont nem ad felmentést semmi alól vagy könnyű kiutat senkinek, aki végig akarja gondolni, mit tehetne. Például fontos lenne eljutni oda, hogy a roma hősök ábrázolását ne kötelezően a származásuk határozza meg, a romaságuk csak az egyik jellemzőjük legyen – véli a rendező.

A filmvetítésre a belépés díjtalan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában