Gasztronómiai verseny

2024.03.24. 11:22

Szakács, cukrász és pincér tanulók versengtek Kecskeméten – galériával

Jubileumi gasztronómiai versenyt rendezett a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum. A megmérettetésen az ország nyolc hazai és egy németországi iskola szakács, cukrász és pincér tanulói adtak számot tudásokról a kiváló szakemberekből álló zsűri előtt.

Gulyás Sándor

A tanulók feladataikat teljesen önállóan végezték. A verseny ideje alatt oktatóik nem tartózkodhattak a munkavégzés helyszínein.

gasztronómia, verseny, tanulók
 Jubileumi gasztronómiai versenyt rendezett a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum.
Fotó: Gulyás Sándor

Számot adtak tudásukról

A szakácsoknak egy minimum négy elemből álló főételt kellett elkészíteniük nyolc adagban. A főételből három adagot tányérszervízben tálaltak, a konyhai és a kóstoló zsűri elé, egy pedig a bemutatóasztalra került. A további adagokat finger foodként kellett szervírozni. A fő alapanyagnak a kacsamellet használták a versenyzők. 

A cukrászoknak sem volt könnyű dolguk, ők egy maximum öt elemből álló tányérdesszertet kreáltak, aminek a fő alapanyaga a kumkvat, vagyis törpemandarin püré volt. A desszertnek meg kellett felelnie a modern cukrászati trendeknek. 

A pincér versenyzők két adag kávékülönlegességet készítettek Latte Art technikával, két adag koktélt kevertek és egy üveg vörösbort dekantáltak. A koktélban kötelező alapanyag volt a száraz fehérbor és egy tetszőlegesen választott fűszer – sorolta fel a feladatokat és az elvárásokat Bodnárné Nagy Anita, a verseny koordinátora, az intézmény szakmai igazgatóhelyettese.

Az esemény célja, az iskolában és a gyakorlati képzőhelyeken elsajátított tudás és készségek minél teljesebb körű, kreatív bemutatása, vagyis a tudásfelmérés. A verseny rendkívül színvonalasnak bizonyult, a tanulóknak keményen meg kellett küzdeniük a helyezésekért. 

Eredmények

Cukrász kategóriában az első helyezett Jurgen Ernst Paat (Landesberufsschule für Deák Hotel- Und Gaststattengewerbe), második Horváth Kamilla (Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum), míg a harmadik Oláh Orsolya (Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum). 

A szakács kategóriában a sorrend: 1. Régi Jázmin és Tóth Máté (Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola), 2. Száraz Alexa és Bara Norbert ( Dunaújvárosi SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola), 3. Kovács Panna és Kiss Marcell (Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum) Pincér kategóriában a legjobbnak Farkas Máté (Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum) megelőzve Varga Mátét (Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola) és Szűcs Barnát (Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola). Kecskemét Megyei Jogú Város különdíját Horváth Kamilla kecskeméti tanuló kapta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában