Tanácskozás

2024.01.18. 16:11

Szélesebb társadalmi együttműködést kezdeményez a kalocsai Kábítószer Egyeztető Fórum

Kalocsa város stratégiája a kábítószer-terjesztés és fogyasztás megelőzése, visszaszorítása és kezelése érdekében címet viseli az a szakmai anyag, amelyet a kalocsai Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) elnöke, Pécsi Vivien önkormányzati képviselő, a Kulturális és Szociális Bizottság elnöke szerdán terjesztett a fórum állandó és meghívott tagjai elé.

Zsiga Ferenc

A képen balról: Pécsi Vivien önkormányzati képviselő, a Kulturális és Szociális Bizottság elnöke, Bagó István addiktológiai szakember és Répási Tamásné őrnagy, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója

Fotó: Zsiga Ferenc

A délután két órakor kezdődő tanácskozás előtt Pécsi Vivien és Bagó István addiktológiai szakember tartott sajtótájékoztatót, amelyen a KEF 2024-re előkészített, kibővített stratégiájának az alapjait mutatták be. Pécsi Vivien elmondta: – Az eredményes munka alapja a közös fellépés és hatékony együttműködés a város szinte minden szerve és intézménye között. Úgy látjuk, hogy a drogproblémákat csak úgy lehet tartósan visszaszorítani, ha helyi és országos szinten is összehangoljuk a különféle szervezetek munkáját. A siker kulcsa tehát az összhang – hangsúlyozta a KEF elnöke. Hozzátette, hogy ehhez megfelelő, a korábbinál hatékonyabb információáramlásra van szükség a különböző szervezetek között, illetve a lakosság irányába. Ennek jegyében hívták össze a sajtótájékoztató utáni egyeztető, gondolatébresztő megbeszélést. 

A tanácskozáson a város egyesületei, a rendőrség, a kórház, az oktatási és szociális intézmények, nemzetiségi önkormányzatok, sportegyesületek és civil szervezetek képviselői, mintegy 40 fő vesz részt.

A továbbiakban Bagó István addiktológus, a KEF elnökségi tagja szakmai oldalról világította meg a stratégiai tervezetet. Elmondása szerint a 2023. év végén a KEF elnöksége a 2024. évre szóló stratégia kialakítását határozták el, amelyben a hatékony kezelési, ellátási formák előtérbe helyezésével, az együttműködés szélesítésével és fokozásával, a hatékonyan működő intézmények és szervezetek és az érintettek közti információáramlás javítását célozzák meg a leginkább érintett rétegek érdekében. 

Bagó István kiemelte, hogy a meghívottak között ott van a Sorsok Háza egyházi fenntartású intézmény is, amely a szenvedélybetegek egyetlen úgynevezett alacsony küszöbű ellátóhelye a városban. A szakember leszögezte: – Nem csak Kalocsán, hanem az egészségügy bármely pontján bárki ingyenesen, anonim módon kérheti a szakemberek segítségét, tehát nem kell attól félni hogy „bekasznizhatják”, ha segítséget kér, mert a segítségkéréshez mindenkinek, anonim módon joga van. Ezt az információt mindenkihez hatékonyan szeretnénk juttatni.

Ennek érdekében a tavalyinál több közös eseményt, prevenciós programot szervezését tervezik a városban. 

Pécsi Vivien ezzel kapcsolatban elmondta: az elmúlt években néhány pályázat révén sikerült tartani egy-egy kisebb rendezvényt, meghívni egy-egy szakmai előadót. 

Ezt a gyakorlatot a polgármesterrel és a városvezetés többi tagjával egyeztetve szeretnék bővíteni. Mint elhangzott, a KEF-nek nem feladata forrást biztosítani ezeknek a rendezvényeknek a megtartásához, csak koordináló szerepe van, de pályázati források elérésében, pályázatfigyelésben sokat tud segíteni a különböző szervezeteknek, amelyek az együttműködés révén, a közös programokon hatékonyabban szolgálhatják a közös célokat. Bagó István addiktológus kérdésre válaszolva szólt az utóbbi időben újra a figyelem központjába került új pszichoaktív anyagokról is. Rámutatott: ezek legnagyobb veszélye a relatív olcsóságuk, hiszen ezek használói pár száz forintért már valódi bódulatot érhetnek el, ami miatt a legszegényebb, a társadalom perifériáján élő rétegek közt hódít leginkább. Így nem túlzás szegénységi szerhasználatról beszélni, de mint hozzá tette: ebben csak a szer az új, a jelenség korábban is ismert volt, csak akkor alkoholizmusnak hívtuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában