Baon podcast

2024.01.12. 20:20

Ország Ferenc: Még tartogathat nekünk a tél érdekes meglepetéseket – podcast

Milyen időjárás várható a következő napokban? Mit tartogat még a tél számunkra? Mi okozta a két ünnep közötti felmelegedést, és mi váltotta ki a hirtelen sarkvidéki hideget? Többek között ezekről is szólt Ország Ferenc meteorológus a Rádió1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Ország Ferenc

Forrás: Rádió 1 Gong

Az ismert kecskeméti meteorológus először a karácsony előtti havazás hátteréről szólt. Elmondta: december 23-án havazott Kecskeméten is. Ha az elmúlt évekre visszatekintünk, egy tisztességes mennyiségű hó lehullott, amiből már másnap délre gyakorlatilag semmi nem maradt. A felmelegedést alapvetően egy zonális áramlás okozta. Nyugat-keleti irányú áramlás, nyugat-keleti irányú szél volt a jellemző, mely az Atlanti-óceán felől sokkal melegebb, enyhébb hőmérsékletet hozott hozzánk, a Közép-Európai térségbe. Ez okozta a karácsony környéki 15 fokot, mely még az új év első hetében is kitartott. 

Mi okozta a kemény hideget?

Ország Ferenc viccesen megjegyezte: az igazi tél megvárta a téli szünet végét, és az első tanítási napon köszöntött be, január 8-án.  A már említett Atlanti-óceán felől érkező áramlás hozta az enyhébb légtömegeket a Közép-Európai térségbe. Most a mediterrán ciklon okozta keveredési zónának az eredménye, hogy az északi térségből a hidegebb levegő, a sarkvidéki hideg megérkezett hozzánk. Kitölti a teljes Kárpát-medencét, nyugvó pontra került. Volt olyan éjszaka, amikor -10 fok alá süllyedt nálunk is a hőmérséklet. Csapadékot viszont nem vagy csak alig hozott Kecskemét térségére. Máshol több esett, például Baja vagy Pécs környékén. 

Átlagos januári idő várható

Ország Ferenc kitért a beszélgetés során a következő napokra is. Jövő hét elején változik az áramlásnak az iránya, egy déli és dél-nyugati áramlás lesz. Szél lehet, és ezzel megint egy kicsit melegebb légtömegek érkeznek fölénk, de ez nem azt jelenti, hogy visszatérünk a 15 fokokhoz. Napközben +4 és -6 fok lehet, éjszaka kisebb faggyal. Mondhatni átlagos januári időjárás várható. Csapadék valószínű, de változó intenzitással az egyes területeken. 

Január közepén még nem jelenthetjük ki, hogy vége a télnek. Február és március még tartogathat nekünk érdekes meglepetéseket a tél szempontjából.

További érdekességek az interjúban. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában