Összefoglaló

2024.01.16. 20:48

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. január 16.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Kiskunmajsán megszüntették az alsó temető 16-os parcelláját

Fotó: Tapodi Kálmán

A méhészeknek ez idő tájt utalja az agrártárca az állatjóléti támogatást. Az Európai Unióban elsőként a hazai méhészek jutnak ilyen címen központi forráshoz.

A Kalocsai Járási Ügyészség új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt vádat emelt egy miskei családdal – anyával, lányával és élettársaikkal – szemben, akik közel fél éven át kereskedtek „kristály” fantázianevű tudatmódosító szerrel Miskén. A család mellett az őket kristállyal ellátó jánoshalmi férfi és nő is a vádlottak padjára kerül.

Egy 22 éves lajosmizsei férfi több bűncselekményt követett el decemberben. A nyomozók elfogták, és a bíróság már le is tartóztatta.

Oldalára borult és az árok szélén állt meg egy személygépkocsi a Bács-Kiskun vármegyei Szankon, a Halasi utcában kedden délelőtt. 

Napjainkban egyre nagyobb értéket képviselnek a helytörténeti kincsek, egy-egy település múltjának darabjai. Könyvek íródnak, gyűjtemények állnak össze. Ágasegyházán Szórád István nyugalmazott pedagógus őriz olyan helytörténeti dokumentumokat, régi mezőgazdasági eszközöket, melyek a település múltját tovább éltetik.

Sikerült megvásárolni a vágyott autót Majácska családjának, így hamarosan egyszerűbb lesz a szülőknek a gyerekek kórházba szállítása. Az autót a jótékonysági sütivásáron összegyűlt adományokból tudták megvenni. Riportsorozatunk befejező részében a daganatos betegségben szenvedő Maja és a gerincbeteg testvére, Márió történetét mutatjuk be. Annak jártunk utána, hogy mi történt velük a tavaly novemberi sütivásár óta.

A családok ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást nyerhetnek el a zöldenergia termelésére és eltárolása alkalmas modern napelemes rendszerek telepítéséhez; a Napenergia Plusz Program újabb szakaszának megnyitását követő első 24 órában több mint 17 ezer előregisztrációs kérelem érkezett be – tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) kedden az MTI-t.

Az elektromobilitás térnyeréséről, a luxusmodellek iránti kereslet növekedéséről, valamint a Kecskeméten gyártott modellek jó szerepléséről számolt be 2023. évi magyarországi értékesítését összegezve a Mercedes-Benz Hungária Kft. kedden.

A Bács-Kiskun vármegyei rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy senki se töltse le az ismeretlen telefonálók által ajánlott „biztonsági” programokat.

Egy hónapja jelentős mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Gong Rádió, fuzionált a Rádió1-gyel. Mennyiben érinti ez a hallgatókat, milyen visszajelzéseket kapnak, mi történt a rádió műsorvezetőkkel? – Többek között ezekről is kérdeztük Jámbor Csabát, a Rádió 1 Gong ügyvezetőjét.

A MÁV-csoport Kommunikációs Igazgatósága kedden válaszolt megkeresésünkre. Arról sajnos nem esett szó, hogy milyen gyakori az ilyen jellegű hiba, és arról sem, hogy általában mennyi idő alatt érnek ki munkatársaik a hiba elhárítására. Válaszukat az alábbiakban idézzük.

Hatalmas felháborodást váltott ki Kiskunmajsán az alsó temető egyik parcellájának felszámolása. Az elhanyagolt 16-os parcella megszüntetésére már több mint két évtizede megszületett a javaslat, a síremlékek eltávolítását a múlt héten kezdték. A munkaterületen egész hétvégén jókora halmokban ott maradtak az egymásra hordott sírjelek, betonból készült sírkeretek. A közösségi oldalakra rengeteg fénykép és hozzászólás került, sokan minősítették kegyeletsértőnek, barbárnak a munkavégzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában