Baon podcast

2024.01.07. 19:50

A kecskeméti parkolóbérletek megújítása folyamatosan zajlik a városrendészeten – podcast

Nem emelkedtek a parkolási díjak Kecskeméten. A lakossági havi bérletek január 5-éig, az évesek január 15-éig, a nyugdíjasokat január 31-ig kell megújítani. A belvárosban, a Kiskörúton belül továbbra is este 8 óráig kell jegyet váltani a parkoláshoz. Többek között így összegezhetők a legfontosabb tudnivalók az idei parkolási rendről. Ennek részleteiről szólt Csíkos Imre, a Kecskeméti Városrendészet intézményvezető-helyettese a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

Az elmúlt napokban nagy üzemben készültek a parkolóbérletek regisztrációi, érvényesítései a Kecskeméti Városrendészet ügyfélszolgálatán. Egyszerre 4-5 kolléga végezte a munkát, így a legnagyobb csúcsidőben is maximum 20 percet várakoztak a vásárlók. 

A parkolási rend és a bérletek változásairól a napokban már beszámoltunk, most további érdekességeket osztunk meg. 

A havi bérletek január 5-ig, a féléves és évesek január 15-ig, a nyugdíjas bérletek január 31-ig érvényesek. A nyugdíjas bérletek kapcsán fontos volt előregisztrálni, az ügyfélszolgálat december elején elkezdte a bérletek árusítását és ezzel egy időben a regisztrációt. Ugyanis a kedvezményes bérleteknél, mint a nyugdíjas vagy a lakossági bérleteknél minden évben ellenőrizni kell a jogosultság fennállását, hogy valóban megvannak-e azok a feltételek, melyek a kedvezményre a jogosítanak. Így ezeknek a bérleteknek az újraregisztrálása szükséges. A lakosságit lehet online, de a nyugdíjas bérleteket kizárólag személyesen az ügyfélszolgálaton lehet intézni. Az online kérelmeket, regisztrációkat legkésőbb három napon belül feldolgozzák, elbírálják, de általában már másnapra. 

A nyugdíjas bérleteknél több mindent kell magával vinnie a kérelmezőnek. A nyugdíjas a legbonyolultabb bérlettípus. A kért dokumentumokat személyesen kell bemutatni az ügyfélszolgálaton, ahol nem készül róluk másolat, csak az ügyfélszolgálaton dolgozó ellenőrzi rajta az adatokat. Vinni kell a gépkocsinak a forgalmi engedélyét, a gépjármű tulajdonosának a személyi igazolványát, lakcímkártyáját, vezetői engedélyét, amennyiben van Kecskemét kártyája, és nem utolsósorban a nyugdíjfolyósító hatóság megállapító határozatát a nyugdíj összegről és a bankszámla-kivonatot vagy postai csekket, melyen látszik a kapott nyugdíj összege. A nyugdíjas bérletre tavaly az a személy volt jogosult, akinek a nyugdíja nem haladta meg a 242 500 forintot, ez az összeg idén 265.086 forintra emelkedett. 

A lakossági lakcímhez kötött parkolóbérletek ára díjmentes, csak a költségtérítést kell fizetni érte, havonta 1000 forintot. Ez megvásárolható havonta, kéthavonta, vagy akár egész évre egyszerre is. 

A beszélgetés során még egy témára kitért Csíkos Imre. Tavaly változott a Kiskörúton belül a fizetős parkolási idő. A 6001-es zónában ugyanis már nem 18 óráig, hanem 20 óráig kell parkolójegyet váltani. Ez az első időszakban még okozott fennakadást, de több hónap után már szinte mindenkiben tudatosult, és odafigyel rá.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában