NÚSZ Zrt.

2023.12.14. 14:24

Fizetőssé válik az M44-es két, Bács-Kiskunt is érintő szakasza

Január elsejétől újabb útszakaszok válnak fizetőssé hazánkban. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) által közzétett lista alapján az M44-es egyes Bács-Kiskun vármegyét érintő szakaszainak használatáért is fizetniük kell a jövőben az autósoknak.

Tapodi Kálmán

Az M44-es gyorsforgalmi út épülő Lakitelek-Tiszakürt szakaszán

Fotó: MW / illusztráció

A hazai autópályák használata néhány kivételtől eltekintve díjköteles. A díjat elektronikus autópálya formájában kell megfizetni, mindig az autópályára lépést megelőzően. A jogosultságok ellenőrzése a NÚSZ Zrt. feladata, aki ezt fixen telepített kamerák, mobil díjellenőrző egységek és mobil megállításos egységekkel ellenőrzi. 

Az autopalyamatrica.hu oldaon közzétettek szerint: az éves vármegyei autópálya matrica az alábbi határok között érvényes: a vásárló által megadott vármegye fizetős díjszakaszaira, valamint a határos vármegyék irányába eső az első csomópontig. A vármegyei matrica érvényes a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Elővásárlás során megvásárolt éves országos és éves vármegyei matrica 2024. január 01-től 2025. január 31-ig érvényes. 

Min írták: a vármegyei pályamatrica egyes autósoknak könnyebbség, költséget csökkent. Különösen azoknak segít, akik eddig ingyenes autópálya-szakaszokat használtak és nem volt éves matricájuk. Náluk az újonnan született fizetős szakaszok díját enyhíti. Az elővárosokból bejárók többségét érinti, ezért nekik mindenképpen ajánlott a megyei matrica. Azoknak is előnyös lehet a megyei matrica, akik kis területen (1-1 megyében) gyakran járnak. Az előny abból adódik, hogy a januárban megvásárolt megyei matrica érvényessége egy év.

Ha valaki tévedésből hajt fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésére, hogy megvásárolja az úthasználati jogosultságát. 

A NÚSZ Zrt. azt tanácsolja: ne felejtsünk el matricát vásárolni, akár egy heti (10 napos) matrica vásárlással is jelentős pótdíjtól kímélhetjük meg magunkat! Az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát. A hiányzó matricán kívül leggyakrabban a rendszám elírás, érvényességi időn kívüli úthasználat, nem megfelelő jármű díjkategória és helytelen felségjel miatt szabnak ki büntetést.

A NÚSZ Zrt. oldalán közzétették azoknak az útszakaszoknak a listáját is, amelyek a meglévők mellett, fizetőssé válnak a jövő év január 1-től:  

az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig 

az M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba-Gyula/Debrecen-Szeged csomópontig 

az M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig 

az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig 

az M0-ás M1-M0 csomóponttól az M0-11-es út csomópontig 

az M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3-M31 csomópontig 

az M6-os Budapest, Barackos út csomóponttól Ráckeresztúr csomópontig 

az M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely-Fenékpuszta csomópontig  

Mindezek alapján: 2024. január 1-től további két vármegyével bővül a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában