Gyorsforgalmi út

2023.08.23. 08:40

Tovább halad az M44-es építése Szentkirály és Kecskemét között – videóval

Több kisfilmet tett közzé a napokban Dankó Béla, Békés vármegye 2.sz választókerületének országgyűlési képviselője arról, hogy miként halad az M44-es építése. A videókban Kókai Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium projektvezetője ad tájékoztatást a beruházás állásáról.

Baon.hu

Dankó Béla számolt be a beruházás állásáról

Fotó: Jenei Péter

A szakember elmondta, az M44-es gyorsforgalmi út jelenleg is épül a Szentkirály és Lakitelek, valamint Szentkirály és Kecskemét között, míg előbbi fejlesztéshez több egyéb kapcsolódó beruházás is csatlakozik – írja a Beol.

Kitért arra, hogy az M44-es jövőre elér Szentkirályig és az odáig vezető szakaszt át is adják majd. A további szakaszok viszont még épülnek Kecskemétig, így a Szentkirálynál lejövő forgalom biztonságos levezetése érdekében a bácsi megyeszékhelyig különböző fejlesztések és beruházások is megvalósulnak.

Kecskemét külterületén, a 44-es főút és a Szentkirály felől érkező úgynevezett 4622. jelű Kecskemét-Szolnok összekötő utaknak a kereszteződésében, vagy ahogy a legtöbben ismerik, a Fekete Gólya Étterem közelében a kereszteződés teljes mértékben átépül, kétsávos turbó körforgalom jön létre. Ez fogja három ágon levezetni a forgalmat, ami Szentkirály felől érkezik. Emellett a Szentkirály felől épülő kerékpárút is itt csatlakozik be a 44-essel párhuzamosan már jelenleg is futó kerékpárútba. A 44-es alatt egy kerékpáros aluljáró épül a biciklis forgalom biztonságos átvezetés érdekében.

Szintén a 44-eshez kapcsolódóan, Kecskeméten, a MIG-es, repülős körfogalomnál egy úgynevezett bypass ág, egy elkerülő ág épül. Ennek az oka, hogy a 44-es felől érkező forgalom könnyebben eljusson a 445-ös elkerülő felé. Gyakorlatilag a 44-es felől a körforgalom mellett lesz egy külön sáv, egy külön jobbra ág, amelyikből el lehet majd menni a reptéri út felé, és onnan pedig az elkerülőre. Ez a rész csak személygépjárművek, személyautók számára lesz használható. A legnagyobb ágú forgalomból az autósok gyakorlatilag a körforgalom érintése nélkül jobbra direkten le tudnak hajtani, ami közvetlenül gyorsítja a forgalmat, és a csomópont terhelését is csökkenti.

A szakember megerősítette, a Szentkirály-Lakitelek szakasz építéséhez kapcsolódóan számos útfejlesztés, útberuházás zajlik, amelyek közül az egyik leglényegesebb, a Szentkirály elkerülő út megépítése. 

Ez azért fontos, hogy a várhatóan tovább növekvő forgalom ne érintse a település belterületét. Ennek érdekében valósul meg a 2,8 kilométer, 2-szer egysávos útszakasz. Ezen a szakaszon már aszfaltrétegek láthatók, az út nagy részéről már csak a kopóréteg hiányzik.

Hozzátette, a kezdőcsomópont egy ötágú körforgalmi csomópont lesz. Az öt ág a 44-es felől érkező 4622-es úti ág, a Lakitelek felé tartó ág, a Szentkirály községbe vezető út, egy földút csatlakozása és az elkerülő.

Az elkerülő végpontja a település másik oldalán egy balra sávos osztályozós csomóponttal zárul. Az M44-es Szentkirályig tartó szakaszát addig nem is lehet átadni, amíg az elkerülő nem készül el. A fejlesztés célja, hogy Szentkirályt egy napig se terhelje olyan forgalom, ami nem oda való.

Lakitelek és Szentkirály közötti szakaszról kifejtette, az M44-esnek ezt a következő szakaszát várhatóan jövő év elején adják majd át. A 4,6 kilométeres szakaszon szinte végig aszfalt kötőréteg van, a kopóréteg még hiányzik róla és a forgalomtechnikai elemek is. A Tiszakécske és Szentkirály közötti szakaszon lesz két körforgalom, illetve ott épül meg a Szentkirályi Komplex Pihenőhely, ahol távlatban üzemanyagtöltő-állomást is lehet létesíteni. Kisebb játszóteret és fitneszparkot is kialakítanak a pihenőhelyen.

Magyarország egyik legnagyobb közlekedésfejlesztési beruházása

Az M5-ös és Szentkirály között épül az M44-es jelenlegi leghosszabb szakasza, itt zajlik jelenleg Magyarország egyik legnagyobb közlekedésfejlesztési beruházása.

Ez a Szentkirály és Kecskeméti közötti M44-est jelenti, ami több mint 32 kilométeres egybefüggő szakasz. A szakaszon összesen 14 híd épül, amelyek jellemzően a keresztező földutak átvezetésére szolgálnak. A legnagyobb műtárgy pedig a Szeged-Cegléd vasútvonal fölött épülő háromnyílású híd, ami az M44-est vezeti majd át a sínek felett.

A teljes szakaszon hozzávetőlegesen 3 millió köbméternyi földet építenek be. Az építkezés tavaly tavasszal kezdődött, és a földmunka már most eléri a 80 százalékos szintet, ami azt jelenti, hogy az első szakaszon be is fejeződik a földmunka, és kezdődhet az aszfalt pályaszerkezet-réteg és a földmunkaréteg közé építendő beton-cement stabilizációs alaprétegek építése is. A teljes szakasz készültsége olyan 30 százalékos. A szakaszt 2025-ben adhatják át.

Az M44-es hazánk hetedik leghosszabb gyorsforgalmi útja lesz. A sugárirányú, Budapestről induló autópályákat, az M1-est, M3-ast, M4-est, M5-öst, M6-ost, M7-est leszámítva a leghosszabb magyar gyorsforgalmi út lesz. Békéscsabáról Kecskemétig egy 125 kilométeres szakasz jön létre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában