Egyeztetés

2022.12.03. 15:25

Dankó Béla: Folytatódik az M44-es építése

Folytatódik az M44-es építése, a munka jelenleg is több területen zajlik – tájékoztatott Facebook-oldalán Dankó Béla országgyűlési képviselő, miután egyeztetett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szakembereivel a beruházással kapcsolatban.

baon.hu

Dankó Béla kiemelte, az M44-es Szentkirály–Lakitelek közel 5 kilométeres szakaszának döntő részén már aszfaltburkolat van, zajlik a pihenőhelyek aszfaltozása és a két autóút feletti híd építése is. A forgalomba helyezés várható időpontja 2024 második negyedév.

Dankó Béla: az M44 autóút megvalósításával 2x2 sávos gyorsforgalmi úti összeköttetés valósul meg az M5 autópályától, Kecskemét térségétől Békéscsabáig, távlatban pedig az országhatárig
Fotós: Dankó Béla Facebook-oldala

Az M44-es Kecskemét–Szentkirály 32,2 kilométeres szakaszának építése idén kezdődött meg. Itt is kétszer két forgalmi sávos leállósáv nélküli autóút valósul meg, összesen 14 műtárggyal, mely csatlakozik az építés alatt lévő Szentkirály–Lakitelek szakaszhoz. A megvalósítás az 5. számú főúton létesítendő turbó típusú körforgalommal kezdődik, mely biztosítja a csatlakozást az M5-ös autópályával a Kecskemét–Észak autópálya csomóponton keresztül. A szakasz elején egy egyszerű pihenőhely is épül. A keresztező utakat és földutakat az autóút felett, a Cegléd–Szeged vasútvonalat a tervezett autóút alatt vezetik át. Továbbhaladva a nyomvonal külön szintű csomóponttal keresztezi a 441 sz. főutat. A végén csatlakozik a kivitelezés alatt álló Szentkirály–Lakitelek szakaszhoz. Jellemzően nagy tömegű földmunkát végeznek, a műtárgyaknál pedig a próbacölöpözés tart. A forgalomba helyezés várható időpontja 2025 második negyedév.

Az M44 autóút megvalósításával 2x2 sávos gyorsforgalmi úti összeköttetés valósul meg az M5 autópályától, Kecskemét térségétől Békéscsabáig, távlatban pedig az országhatárig. Az út megépítésével Békéscsabát is bekötik a gyorsforgalmi úthálózatba.

Az M44-es első, 61 kilométeres szakaszát Tiszakürt és Kondoros között 2019-ben adták át, mellyel kiváltották a 44 számú főút átkelési szakaszait, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Öcsöd, Békésszentandrás, Szarvas, Kondoros településeknél. 2020-ban elkészült a Kondoros–Békéscsaba 17,6 kilométeres szakasz is. Az új Tisza-hidat is magában foglaló Lakitelek–Tiszakürt közötti 10 kilométeres szakaszt 2021 decemberében helyezték forgalomba. Így jelenleg már több mint 88 kilométeren használható az M44-es Lakitelek és Békéscsaba között.

Dankó Béla kitért arra, hogy az M44-es kapcsolódóan több fejlesztés is megvalósul. Mint írta, a NIF tájékoztatása szerint a kivitelezés alatt álló M44-es Szentkirály–Lakitelek szakaszhoz további fejlesztések kapcsolódnak melyek segítik a forgalom lefolyását Kecskemét irányába. Kecskemét felől ezeket részletezte is a képviselő. 

A 44-es számú főút és a 445-ös számú főút körforgalmú csomópontja, a „repülős körforgalom” mellett közvetlen jobbra kanyarodóágat építenek Békéscsaba irányából a Reptéri útra 2023-ban. 

Megtörtént a 44-es számú főút felújítása a 445-es számú főút és 4622 jelű út között. Jövőre kétsávos „turbó” körforgalom épül a 44 számú főút-4622 jelű út kereszteződésében, a Fekete Gólya Étteremnél kerékpáros aluljáróval. A közműkiváltások megkezdődtek, útépítés 2023-ban történik.

A 4622. jelű Kecskemét–Lakitelek összekötő utat felújítják a 44-es számú főút és a tervezett Szentkirály elkerülő között, párhuzamos kerékpárút építéssel. Megvalósítják a Szentkirály elkerülő szakaszt. A 4623 jelű Szentkirály–Tiszakécske összekötő utat felújítják a tervezett Szentkirály elkerülő és az M44-es autóút között, párhuzamos kerékpárút építéssel. A kerékpárútnál a töltés építés, aszfaltozás, árokképzés, a Szentirály elkerülőn a töltésalapozás, a földmunka, illetve a teljes felületű régészeti feltárások vannak folyamatban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában