Kömpöc

2023.11.19. 15:19

Szinte minden nap kézimunkázik a 80 éves Kalics Tamásné – galériával

Kalics Tamásné kézimunkáiból nyílt kiállítás Kömpöc kultúrházában. A fülöpházi származású, 80 éves alkotó ötödik osztályos korában tanult meg hímezni és azóta is ez a legkedvesebb időtöltése.

Tapodi Kálmán

Kalics Tamásné és Tisoczki László polgármester

Fotó: Tapodi Kálmán

Mint a tárlatnyitón Krisztina néni elmondta: szinte nincs olyan nap, amikor ne készítene valamilyen kézimunkát és a tudását is örömmel adja tovább a fiatalabb korosztályoknak. A kiállítás megnyitóján Tisoczki László polgármester is köszöntötte az alkotót, aki hazajött kézimunkáival Kömpöcre. 

Kriszta nénit a megnyitóra elkísérték a kerekegyházi Örök Ifjak Nyugdíjas Klub tagjai. A műsorban felléptek a helyi általános iskola néptáncosai, akiket Csontos Erzsébet készített fel és kísért citerán. 

Krániczné Gulyás Brigitta, a kultúrház közművelődési munkatársa idézte fel Krisztina néni életútjának legfontosabb történéseit. Mint elhangzott: Magyar Krisztina elvált szülők gyermeke, öten voltak testvérek. A nagyszülőknél laktak, s onnan jártak a hetényegyházi általános iskolába. Benkőné Irma néni volt az a tanárnő, aki a hat gyermeke mellett, szombatonként mosni, főzni, takarítani, vasalni tanította a lányokat. Tőle tanulta meg Krisztina néni is a hímzés alapjait. Este, petróleumlámpa hubogó fényénél kötött, horgolt, de leginkább a hímzést szerette.

1963-ban Hetényegyházán ismerkedett meg későbbi férjével, aki ott volt katona. 1965-ben megházasodott Kalics Tamással, akit zenészként is sokan ismertek. A polgári szertartás Hetényegyházán volt, a templomi esketés Kömpöcön, ahol hét évig éltek és aktív tagjai voltak a falu közösségének. Két gyermekük született. Krisztina néni később egy hímzett oltárterítőt is adományozott a kömpöci templomnak. Nyugdíjas éveit Hetényegyházán tölti, férje, gyermekei és unokái körében.

A november 25-ig, 9-12 óra között látogatható kiállításon abroszok, futók, párnák és gobelinek is láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában