Ügyeleti rendszer

2023.11.16. 19:51

Átadták a lajosmizsei mentési pontot – galériával

Az új ügyeleti rendszer bevezetése, vagyis november 1-je óta működik mentési pont Lajosmizsén, melynek csütörtökön tartották ünnepélyes átadóját.

Horváth Péter

Dr. Csató Gábor

Fotó: Horváth Péter

A mentési pont az Egészségházban kapott helyet, az udvaron egy nyitott kocsiszínt építettek a mentőautó számára, illetve az épület hátsó részében egy ügyeleti- és pihenőszobát alakítottak ki a szolgálatot ellátó mentőápolóknak és technikusoknak. Az épület része egy nagyméretű garázs is. 

A beruházás négymillió forintba került, és a lajosmizsei, valamint a felsőlajosi önkormányzat közösen alakította ki a mentési pont létrehozásának feltételeit, biztosította az anyagi forrást. Jelenleg hétköznap 16 óra és reggel 8 óra között, hétvégén pedig 24 órában látnak el ügyeletet a mentők, de várhatóan tavasztól 24 órában jelen lesznek készenlétben Lajosmizsén. A mentési ponton ügyeletet ellátó mentők Lajosmizsére, Felsőlajosra, illetve a települések külterületére, és ha a kecskemétiek terheltsége indokolja, Ladánybenére vonulnak ki baj esetén.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója köszöntőjében üdvözölte, hogy kollégái közelebb kerültek a lajosmizseiekhez és a felsőlajosiakhoz, köszönetet mondott a polgármesternek és a képviselő-testületnek, hogy megteremtették a mentési pont létesítésének feltételeit.

Dr. Zentay Attila, az OMSZ regionális igazgatója elmondta, hogy intelligens döntéstámogató rendszerük adatai alapján azt látták, hogy az utóbbi időben megnövekedett a mentési feladatok száma Lajosmizsén, ezért úgy látták, hogy közelebb kell hozni a szolgáltatásukat a területhez. Az igazgató arról is beszélt, hogy november 1-jétől 14-éig 39 esetben kellett Lajosmizséről riasztani a mentőegységet.

Basky András polgármester hangsúlyozta, hogy a felsőlajosi önkormányzattal sok közös ügye van Lajosmizsének, és ezek közül kiemelten kezelték az ügyeleti rendszer kérdését, a mentési pont megvalósítását. Mint fogalmazott, sok előkészítést igényelt a feltételek megteremtése, de a mentési pont a lajosmizseiek biztonságérzetét nagymértékben javítja, egyben a kényelmet is szolgálja.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában