Egységes alapellátás

2023.10.28. 06:50

Bács-Kiskun: minden, amit az új ügyeleti rendszerről tudni kell

2023. november 1-től Bács-Kiskun vármegye is csatlakozik az Országos Mentőszolgálat által szervezett és működtetett egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez. Összeszedtük ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalókat.

Lizik-Varga Katalin

Bács-Kiskunban 2023. november 1-jén 8 órától indul el az új egységes ügyeleti rendszer

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Régen, ha valaki rosszul lett az éjszaka folyamán, az otthonában kereste fel a háziorvosát. Az ötvenes években ezt a „szokást” megreformálták és létrehozták a tanácsokhoz rendelt járási ügyeleti szolgálatot. Ezután már szervezett keretek között történt a betegek ellátása. A 90-es években jött a következő változás, amikor is az önkormányzatokhoz, illetve a kistérségekhez került át az ügyeleti rendszer megszervezésének a feladata. 

Az volt a jellemző gyakorlat, hogy ezt a feladatot kiadták egy-egy cégnek, mint alvállalkozónak – mondta Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa. Kifejtette, hogy azokat az orvosokat, akik ellátták az ügyeletet, eddig ezek a cégek alkalmazták. Nagyon heterogén volt az ügyeleti rendszer elérhetősége, a szakmaisága és a tárgyi feltételek, ezért jött az az elképzelés, hogy egységessé kell tenni az ügyeleti rendszert az egész országban – tette hozzá a mentőtiszt.  

Mint mondta, több mint két évig figyelték azt, hogy a nap mely szakaszában jelent meg több beteg az ügyeleteken, a mért adatok alapján pedig a döntéshozókkal közösen kialakítottak egy struktúrát, amit fokozatosan vezetnek be az összes vármegyében.

Bács-Kiskunban november 1-től indul az új ügyeleti rendszer

Bács-Kiskunban 2023. november 1-jén 8 órától indul el az új egységes ügyeleti rendszer. Ettől az időponttól kezdve – a vármegye bármely településén élünk – tárcsázhatjuk a 1830-as új egységes ügyeleti hívószámot, ha szükségünk van orvosi segítségre.  

Térségünkben Baján, Bácsalmáson, Kalocsán, Jánoshalmán, Kecskeméten, Kiskőrösön, Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason, Kiskunmajsán, Kunszentmiklóson és Tiszakécskén lesz ügyeleti ambulancia. Hétközben 16 óráig tart a háziorvosok rendelési ideje, addig az ő segítségüket kérhetjük. Ezt követően 16 órától 22 óráig működik majd az ügyeleti ellátás minden előbb említett telephelyen. 

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egy meghosszabbított háziorvosi rendelés – mondta Hangai József. Ezért azt javasolják, hogy az ügyeletet olyan panaszokkal keressék fel a betegek, amelyek a másnapi háziorvosi konzultációig nem tűrnek halasztást, viszont várhatóan kórházi ellátást sem igényelnek.  

Hétköznapokon 22 óra után már kevesebb telephelyen – Baján, Kalocsán, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason – lesz ügyeleti ellátás. 

Kecskeméten változatlanul a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén (6000 Kecskemét, Nyír út 38.), a Diagnosztika épület 1. emeletén, a Baleseti Sebészeti Ambulancia várója mellett marad az ügyeleti ellátóhely. Itt bővített kapacitással várják a betegeket. A bejárat a személyzeti bejárónál található.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

Kiskunhalason az ügyeleti ellátóhely a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház (6400 Kiskunhalas, Dr. Monszpart László utca 1.) Főépület, Sürgősségi Betegellátó Osztályának 3. számú vizsgálójában lesz található.

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephelyén (6300 Kalocsa, Kossuth L. u. 34–36. szám alatt) a B épület, magasföldszint, SBO felett, a Járóbeteg szakrendelés helyén, a 113-as szobában, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephelyén (6100 Kiskunfélegyháza, Fadrusz János utca 4. szám alatt) az A épület földszint 45. jelű helyiségébe fog költözni az ügyelet.

Baján, Bácsalmáson, Jánoshalmán, Kiskőrösön, Kiskunmajsán, Kunszentmiklóson és Tiszakécskén a szokott helyén marad az ügyelet. 

Minden telephely vegyes ellátási pontként működik majd, vagyis felnőtteket és gyermekeket is ellátnak egyaránt.

Kecskeméten, Kiskunhalason és Baján lesz külön gyermekügyelet is

Kecskeméten dedikáltan lesz gyermek ügyeleti ellátási pont is az „A” új épület, 2. emelet, 2232-es ügyeleti szobában, ahová hétköznapokon 16 óra és 22 óra között vihetik gyermekeiket a szülők, hétvégéken és ünnepnapokon pedig 8 óra és 22 óra között. 

Hétvégén és ünnepnapon 9 órától 14 óráig még a kiskunhalasi (gyermekügyelet új helye: Tüdőgondozó felöli bejárat, Gyermek szakrendelő, A415-ös ajtó) és a bajai kórházban (a szokott helyen) lesz elérhető kifejezetten gyermek ügyeleti pont.

Az ügyeleti rendszer működése 

Ha hívás érkezik a 1830-as hívószámra, már ott sokszor tanácsot tudnak adni a betegnek – tájékoztatott Hangai József. Ha a telefonnál lévő mentésirányító azt szűri le az elmondott panaszokból, hogy a háttérben olyan betegség állhat, ami akár akut életveszélyt is jelenthet vagy kórházi ellátást igényel, akkor átteszi a mentési rendszerbe ezt a feladatot és mentőautó fog érkezni a betegért. A hívásokat rögzítik, ezért az információ nem fog elveszni. Szükség esetén a tartózkodási helyünkre ügyeleti autót vagy mentőautót küldenek. Az ügyeleti autóban jellemzően orvos vagy kifejezetten sürgősségi ellátásra kiképzett szakember, mentőtiszt foglal helyet. Az ügyeleti járműveket pedig mentőtechnikusok vezetik, azaz olyan személyek, akik szakápolói képesítéssel rendelkeznek, illetve megkülönböztető jelzést használó jármű vezetésére is jogosultak. 

Mindig az esettől függ, hogy háziorvosi kompetenciára vagy egy mentőtiszti sürgősségi szemléletre van szükség a helyszínen, ennek megfelelően érkezik a beteghez szakember – tette hozzá Hangai József. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a mentők vészhelyzeti telefonszáma és az Egységes Segélyhívó Rendszer nem változik. Életveszély, baleset esetén továbbra is a 112-es hívószámot kell tárcsázni! A 1830-at akkor kell hívni, ha az ügyeletet szeretnénk felkeresni.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában