Pályázat

2023.10.13. 11:20

Petőfi-látogatóközpont épül Szabadszálláson

Szabadulószoba, koncertterem és szálláshely is lesz abban a Petőfi-látogatóközpontban, ami a közeljövőben épül fel Szabadszálláson.

Gulyás Sándor

A Petőfi kultusz ápolását az egyik fő feladatunknak tekintjük – emelte ki Darabos József

Fotó: Gulyás Sándor

– Közel félmilliárd forintot nyert a vármegyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program Plusz Helyi és térségi turizmusfejlesztés című pályázatán önkormányzatunk. A rendelkezésre álló keretből egy Petőfi-látogatóközpontot kívánunk létrehozni. Az első elképzelés az volt, hogy a létesítmény a várostól fél órányi járásra található, a költőhöz köthető, Csintovai csárda még megmaradt épülete helyén épül fel. A tizenöt esztendős aszódi gimnazista Petőfi abban az időben, amikor a csárda atyja bérlete volt, benne bizonyára gyakran megfordult. A tervet a különböző tulajdonjogi problémák miatt elvetettük, a választás a strand, ma már használaton kívüli főépületére esett – mondta el hírportálunk érdeklődésére Darabos József polgármester.

Az épület statikai felmérése megkezdődött, a látogatóközpont terveinek elkészítése folyamatban van.

– Az épület kiváló lehetőséget ad a költő kiskunsági kötődései kapcsán a Szabadszálláson élő és munkálkodó Petőfi életét és munkásságát kutatók ismeretanyagának bemutatására, más-más szempontból mélyítve a költőről meglévő ismereteket, hozzájárulva a helyi kötődés megerősítéséhez. Az előzetes elképezések szerint a közel 600 négyzetméteres alapterületű épület alsó szintjén egy koncertek, előadások lebonyolítására alkalmas terem lesz, illetve a Tóth Sándor helytörténeti gyűjtemény egy része és egy kávézó kap helyet. A felső szinten két szabadulószobát és vendégszobákat alakítunk ki. A stand egykori medencéje új funkciót kap, a területet pedig parkosítjuk. Az építkezésre a rendelkezésre álló keret kétharmadát tudjuk fordítani, a fennmaradó részt a kiállítás anyagához szorosan kapcsolódó élményszerzést és a szórakoztatva tanítást szolgáló interaktív eszközökre, látványelemekre költjük – fogalmazott a polgármester.

– A látogatóközpont építése a tervek és engedélyek beszerzése után kezdődhet el, a projekt befejezésére több éve van az önkormányzatnak – tette hozzá a városvezető. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában