Ünnepség

2023.10.08. 06:50

Füredi János: fontos az idősek élettapasztalata és bölcsessége – galériával

Ágasegyházán szombaton tartották meg az ebéddel egybekötött idősek napi rendezvényt, melyet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője is megtisztelt jelenlétével.

Sebestyén Hajnalka

Füredi János, Ágasegyháza polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket

Fotó: Bús Csaba

Az iskola sportcsarnoka idén is megtelt idősekkel, akik kellemesen kikapcsolódhattak az idősek napi ünnepségen. Elsőként Füredi János, Ágasegyháza polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. 

– Az idősek napján tiszteletünkről, idősek iránti megbecsülésünkről, szeretetünkről biztosítjuk időseinket, akik hosszú, nehéz munkában eltöltött évek után velünk együtt töltik nyugdíjas éveiket. Önökre mindig, büszkék vagyunk, akik a legtöbbet tették azért, hogy a fiatalságnak, az utókornak a lehető legjobb, legszebb élete legyen, itt Ágasegyházán is – mondta az elején, majd közösen megemlékeztek mindazon szeretteikről, akik már nem lehetnek közöttük. 

– A mai ünnep Önökről szól, akik egy életen át szorgalmasan dolgoztak, sokszor nélkülöztek azért, hogy a már megépített úton az ifjúság is biztonságosan járhasson. 

A kitermelt javakból részesüljön az utókor és átvegye azt a sok-sok tudást, tapasztalatot, erkölcsi és etikai normákat, melyekkel Önök rendelkeznek. Szükségünk van mindarra a sok élettapasztalatra, arra a higgadt bölcsességre, mellyel csakis Önök rendelkeznek – tette hozzá a polgármester, majd felidézte a régi időket, amikor még fiatalok voltak.

– Tudjuk, hogy nagyon nehéz időszakokat kellett átélniük a múltban, napszámosként, földművesként, inasként, háztartásbeliként, gyári munkásként, vagy vezetőként, nem mindig kedvező politikai időszakban. Szívesen emlékszem vissza a nyolcvanas évekre is, amikor még fiatalok, voltak, aktívan termeltek zöldséget, gyümölcsöt, neveltek állatokat – elevenítette fel emlékeket Füredi János, majd visszatért a jelenhez.

– Önök tették le kisfalunk alapjait. Ágasegyháza az elmúlt években szintén sokat fejlődött, de ehhez nagymértékű segítség kellett, melyet mindenkor megkaptunk Lezsák Sándortól, melyet ezúton is köszönünk, és bízunk benne a jövőben is számíthatunk a támogatásokra – hangsúlyozta a polgármester, és felsorolta a nagyobb beruházásaikat.

– Utak épültek, épületeink energetikai fejlesztésen estek át. Új tetőt és tetőszerkezetet kaptak intézményeink. Új, korszerű egészségházunk lett. Új, szabványos játszóterek épültek. Megújult a sportcsarnok kiszolgáló egysége, új tanyabusz érkezett. A Rákóczi úti Népiskola teljes felújításon esett át, melynek egy részéből bölcsőde lett, új játszóteret építettünk, szolgálati lakást, klub helyiséget, melegítőkonyhát, étkezőt alakítottunk ki. A polgármesteri hivatal belső és külső felújításon esett át. Jelenleg a gyermekétkező és a sportcsarnok energetikai beruházása folyik. Hamarosan elkészül a felnőttek részére egy sportolási tér. Nem utolsó sorban tárgyalások folynak bankautomata kihelyezéséről. Természetesen sok a tennivalónk, de segítséggel úgy gondolom, tudunk majd haladni a továbbiakban is. Nagyon sokat köszönhetünk Lezsák Sándor elnök úrnak, hiszen sosem hagyta településünket megállni egy szinten, nagyon szívén viselte Ágasegyháza sorsát a kezdetektől, melyet lakosaink, önkormányzatunk nevében tisztelettel megköszönök. Továbbra is számítunk elnök úr támogatására – mondta végül Füredi János polgármester.

A rendezvény következő részében először az óvodások, majd az iskolások adtak műsort. Ezt követően Lezsák Sándor osztotta meg köszöntő gondolatait.

– Kedves hosszabb ideje fiatalok! – kezdte meg beszédét az Országgyűlés alelnöke. – Látva a gyerekek műsorát szerintem sokunkban felmerültek régi emlékek, amikor 50-60 éve még mi is óvodások, iskolások voltunk. Bízom benne, hogy ezek a fiatalok majd 50-60 év múlva ugyanúgy együtt nézik majd a következő nemzedéket – jegyezte meg.

– Ezen a héten hatalmas büszkeség tölthetett el minden magyart, hiszen két fiatal hatvanas kapott Nobel-díjat.

Karikó Katalin és Krausz Ferenc sikere nekik szól, a családjuknak és az iskoláiknak, de megdobogtatja valamennyiünk szívét. Én is nemrég még öregedő hatvanas voltam, mára már fiatalos hetvenes vagyok. Vallom, akkor fogok megöregedni, ha már több barátom lesz a föld alatt, mint föld felett. Egy kedves 82 éves barátom, Bíró Zoltán, az MDF egyik alapítója azt mondta nekem a minap: „Az a jó az öregségben, hogy már nem halhatok meg fiatalon.” Ráadásul nap mint nap megtapasztalhatjuk: az idős emberek egymást között már nem is annyira idősek. Olyan emlékeket elevenítenek fel, amikor még ők is fiatalok voltak, és ez az arcukat is megfiatalítja. Így mondhatjuk: három kort határozhatunk meg: a gyermekkort, felnőttkort és a „de jól tetszik kinézni” kort – mondta Lezsák Sándor, végül egy kedves erdélyi történetet elevenített fel, melynek tanulsága, hogy mindenkinek komolyan kell venni, ha valaki figyelmezteti valamire, legyen az egy orvos vagy éppen egy jó barát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában