Őszi Strázsa túra

2023.10.03. 14:13

Együtt túráztak Európával Szabadszálláson

Szombaton, az zárónapján rendezte az Európai Sporthét zárónapján rendezte meg a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete a hagyományos Őszi Strázsa túráját. 

Gulyás Sándor

A több mint négyszáz túrázó vágott neki a 17 és a 30 kilométeres távoknak

Fotó: Varga Péter

A több mint négyszáz túrázó a 17 és a 30 kilométeres távok közül választhatott, aki ezt a kellemes őszi napot a szabadszállási „hegyekben” töltötte. A helyi védettségű Strázsa-hegy (125 méter) és a környező homokdombos, erdős terület nagyszerű feltételeket biztosított a szabadidő hasznos és testet-lelket „építő eltöltésére. 
– A túrázók Magyarország nyolcvanhárom települését képviselték, a legtöbben Budapestről, Kecskemétről és természetesen Szabadszállásról érkeztek. A résztvevők többsége gyalogolva, beszélgetve, fotózva, de sokan futva teljesítették a túrajelzéssel, vagy ideiglenes jelzéssel ellátott túratávot – tájékoztatta a baon.hu-t Buza Vince,  a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesület vezetője. 

A szervezők, ezen a rendezvényen is, a kezdő túrázók igényeit is kielégítő alapossággal jelölték ki az útvonalakat, rendezték be az ellenőrző pontokat és törekedtek a folyadék- és tápanyagszükséglet megfelelő pótlására.

– Én már hazajáróként jövök Szabadszállásra, hiszen tíz éve szinte minden Strázsa túrán részt veszek egyedül, vagy barátaimmal. 

A rendező gárda profi, mindig mosolyogva, barátságosan fogadják a túrázókat, az ellátás példás – nyilatkozta a hetvenkét esztendős kiskunhalasi Daczi Zoltán, aki a 30 kilométeres távot teljesítette.

A legidősebb résztvevő a nyolcvan éves szegedi dr. Kis Lajos volt, ő most a 30 kilométeres távot teljesítette, a legfiatalabbak a szabadszállási hároméves Tasnádi Marcell és Sipos Lukács Barnabás a Petőfi Sándor Általános Iskola túraszakkörével a 17 kilométert, míg a tizenkét éves ifjú Varga Péter a 30 kilométeres távot tette meg. 

–  A célba érkezést követően a túrázóknak lehetőségük volt egy „mobil” kiállítás megtekintésével emlékezni a 175. születésnapját ünneplő Magyar Honvédségre, valamint a 145. harckocsiezred megalakulásának 60., illetve az MN 7038 hadrendi számra való áttérés 65. évfordulójára. Nyitott kapukkal vártuk az érdeklődőket az alig egy hete átadott „Sport és Túra” emlékszobába is, melyet a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményben rendeztünk be –tette hozzá Buza Vince. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában