Kecskemét

2023.10.30. 19:50

A megemlékezők idén kevesebbet tudnak költeni virágra és koszorúra – galériával

Megemlékezők sokasága járja már a temetőket a közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából. A kecskeméti köztemetőben is hétfőn már alig lehetett parkolót találni. A nagy számban érkező látogatóknak a virágárusok azonban nagyon örültek.

Sebestyén Hajnalka

Bőséges áruválaszték várja a temetőbe látogatókat

Fotó: Bús Csaba

Az állandó virágboltok mellett idén is több szezonális árus verte fel sátrát, tette ki asztalát. A különböző krizantémok nagyon sok színben pompáznak a vödrökben, vázákban, kitűnnek közülük a szolid, vagy éppen élénk színekben pompázó sírdíszek, a természetes alapanyagokból készült koszorúk és természetesen nem hiányozhatnak a mécsesek sem. Több árussal is beszélgettünk. Összességében azt lehet mondani, a dömping már beindult, az árak nem vagy alig változtak tavalyhoz képest, vásárló is van bőven, de kevesebbet költenek. 

Az árakat tekintve a szálas krizantémok ára 350-550 forint között mozog, a cserepes változatai, mérettől függően 750-3500 forintba kerülnek. A kis mécsesek ára 250 forint körül mozognak, a nagyobbak, díszesebbek pedig jellemzően 1000-2000 forint között vásárolhatók meg.

A Jázmin Virágbolt tulajdonosa, Farkas Imre elmondta: érzékelhetően csökkent a kereslet. A látogatók ugyanúgy jönnek, de kevesebbet vásárolnak. Nem is mennyiségre, inkább méretre. Kisebb csokrokat, kisebb díszeket, vagy csak egy-egy szál virágot vesznek. Ennek oka a szűkös pénztárca. Így sokan már megveszik előre a hiper- vagy szupermarketekben olcsóbban, esetlegesen gyengébb minőségben a koszorúkat, virágokat, mécseseket. A virágboltjában idén is a nagyfejű krizantémokat keresik legtöbben, melyből a sírokra általában egyet-egyet visznek.  

Kovács Alex évek óta mécseseket és krizantémokat árusít a sátrában. A fiatal vállalkozó nem panaszkodott. Elégedett az eddigi forgalommal, bár azt ő is érzékeli, hogy korábban többen engedhették meg maguknak a nagyobb mécseseket. Ma már sokan csak a közeli hozzátartozóik, szeretteik sírjára tesznek díszesebb, vagy egyedi designnal készült darabokat. A drágábbak már ledes világítással készülnek, így folyamatosan égnek, biztonsággal. 

Hozzátette: nemcsak a szűkös pénztárca szab határt a vásárlásnak. Van, aki azért nem veszi meg, mivel a szebbeket jobban lopják is a sírokról. Erről többen be is számoltak neki. A virágokra viszont nagy a kereslet, annál egyelőre nem érzett visszaesést tavalyhoz képest. Az igazi mérleget azonban majd az ünnepek után tud vonni, hiszen kiszámíthatatlan és időjárás függő is, melyik nap mennyien mennek ki a temetőbe, közülük, hányan vásárolnak nála. 

Vojtikovszki Sándor is nagy rutinos, hosszú évek óta árusítja a lánya által készítette sírkoszorúkat. A trendet követve elsősorban természetes alapanyagokból összeállított koszorúk találhatók meg a standján, a sátor alatt. Elmesélte: úgy látja, idén a vágott virágok az igazán kelendők, főként a jó idő miatt. Ha fagy lenne, kevesebb lenne, a koszorúkat vinnék jobban. Egyelőre elégedett, vásárlói vannak, még ha kevesebbet is költenek. Sőt a múlt pénteki esős napon is kint árusított, és nagyon jó forgalma volt. Ő maga is meglepődött, hogy milyen sokan vásároltak nála a szomorkás idő ellenére. 

Aki még ezt követően megy a temetőbe, bőséges áruválaszték várja. A parkolás terén pedig legyen türelmes, ha kell engedékeny. Legyen lehetősége mindenkinek meghitt hangulatban megemlékeznie szeretteiről. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában