Konferencia

2023.09.28. 15:02

Megkezdődött az ifjúsági napok rendezvény a bajai víztudományi karon – galériával

A Magyar Hidrológiai Társaság a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karán rendezi meg a XXVIII. Ifjúsági Napok konferenciáját szeptember 28–29. között. A rendezvényre közel 150 fiatal mérnök vagy leendő mérnök érkezett, akik 36 előadást tartanak két szekcióülésben, illetve poszterek bemutatására is sor kerül.

Márton Anna

150 fiatal mérnök vagy leendő mérnök érkezett a konferenciára

Fotó: Márton Anna

A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) a vízzel foglalkozó hazai szakemberek széles körének legnagyobb civil szervezete. A társaság fiatal tagjainak legjelentősebb szakmai rendezvénye az őszi Ifjúsági Napok, melynek célja a fiatal mérnökök bemutatkozása, egymás megismerése, szakmai kapcsolataik bővítése. A konferencia szeptember 28-án reggel plenáris üléssel kezdődött. Köszöntőt mondott dr. Cimer Zsolt, az NKE Víztudományi Kar dékánhelyettese, Mándity Milán, az Alsó-Duna völgyi Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese, egyben az MHT Bács-Kiskun vármegyei elnöke, valamint Laurinyecz Pál, az MHT alelnöke.

Laurinyecz Pál, a Magyar Hidrológiai Társaság alelnöke köszöntötte a fiatalokat
Fotó: Márton Anna

A konferencián 36 előadásra és három poszter bemutatására kerül sor. Laurinyecz Pál a Feszített vízgazdálkodási helyzetek Magyarországon, és megoldási lehetőségeik néhány példán keresztül címmel tartott előadást.

– A rendezvény kiemelt célja a társaság fiatalabb közönsége, az ő szakmai előadói képességük fejlesztése és a szociális kompetenciák erősítése. A témákat illetően a két szekció kerül megtartásra: a területi vízgazdálkodás és a települési vízgazdálkodás. Napjainkban égető kérdéseket érintenek, mint a tavalyi évi nagy aszály vagy az elmúlt évtizedek nagyobb árvizei. A települési szekció a vízellátás, csatornázás, szennyvíztisztítás, vízkezelés témaköröket tárgyalja meg, és az ezzel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeiket vagy vizsgálati irányaikat mutatják be a résztvevők – mondta a baon.hu-nak Laurinyecz Pál.

Bajai fiatalok is részt vettek a konferencián
Fotó: Márton Anna

Dr. Knisz Judit, az NKE Víztudományi Kar Környezeti Mikrobiológia Kutatócsoport tudományos főmunkatársa Az antibiotikum rezisztencia gének előfordulása egyedi szennyvíztisztító kis berendezésekben címmel tartott előadást, a szennyvíztisztító berendezésekről, az antibiotikum rezisztencia szűrésével kapcsolatban. 

Koch Dániel, az NKE Víztudományi kar egyetemi tanársegédje a Csapadék-lefolyás vizsgálatok a magyaregregyi kísérleti vízgyűjtőn címmel tart előadást. Ezen kívül Jandó Benedek, a Veres Pálné Gimnáziumból a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj 2023. évi pályázatának versenydolgozatáról tart élménybeszámolót.

Az alelnök a területi vízgazdálkodási kérdésben tartott előadást, megemlítette, hogy nagy érdeklődés van a vízkészletek iránt, de egyre szűkösebben állnak rendelkezésre a készleteink.

Dr. Cimer Zsolt dékánhelyettes hírportálunknak kiemelte, alapvetően két szempontból tartja fontosnak a konferenciát: egyrészt mert szó lesz az új kihívásokról, milyen ágazati problémák jelentkeznek, másrészt kiváló lehetőség a fiataloknak, hogy bemutatkozhassanak a vízügyi szakma előtt. A tudományos tanácskozás mellett megfelelő kapcsolatépítés is cél, valamint bemutatni, megszerettetni a fiatalokkal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karát, valamint Baja városát. A konferencián részt vett dr. Nebojszki László kutató mérnöktanár, aki a Szent László ÁMK technikusi növendékeivel érkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában