Európai Mobilitási Hét

2023.09.11. 16:20

Izgalmas programokkal készülnek az autómentes hétre Baján – galériával

Európai Mobilitási Hetet tartanak szeptember 16-22. között Baján is, sokféle programmal készülnek a szervezők. A pénteki sajtótájékoztatón Nyirati Klára polgármester kiemelte, hogy sokat tesznek annak érdekében, hogy a lakosokat autómentes életmódra buzdítsák.

Márton Anna

A képen balról-jobbra: Ferenczi József, a program egyik szervezője, Kübler Anikó, főszervező, Nyirati Klára, bajai polgármester és dr. Cseh Béla, szervező

Fotó: Márton Anna

A városvezető arról is beszélt, hogy járatmódosításokra továbbra is szükség van. A napokban számoltunk be róla hírportálunkon is, hogy megszüntették a III. és IV. tanyán élő gyerekek számára az iskolabusz-járatot, ami nem kis felháborodást okozott az ott élők számára. A városvezető megemlítette, hogy a Volánnal egyeztetve dolgoznak a probléma megoldásán, hogy a gyermekek eljuthassanak az iskolába és onnan haza.

A kerékpárral közlekedők örömére a kerékpárutak fejlesztését is megemlítette, de ezzel kapcsolatban konkrétum nem hangzott el. − Baja jövője, a gyermekeink jövője − hangsúlyozta a polgármester.

Ne csak sporteszközként tekintsünk a kerékpárra, hívták fel a figyelmet a szervezők. A mobilitási hét keretében 17 programra várják azokat, akik környezetbarát módon szeretnének élni. 

Kübler Anikó az önkormányzat munkatársa a baon.hu-nak elmondta, hogy az Európai Mobilitási Hét programjaival mindenkit szeretnének bevonni. 

A cél az, hogy ne használja senki az autóját, és gondoljon a környezetére.

Dr. Cseh Béla elnök a Városvédő és Szépítő Egyesület képviseletében ismertette a szervezet programjait, melyekről elmondta, hogy a gyerekeket és az ifjúságot szeretnék megszólítani, de az egész várost meg akarják mozgatni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bajai Szakképzési Centrum Türr István Technikum megközelítésén javítani kellene, hogy kerékpárral is megközelíthessék a diákok, akiket a környezettudatos mozgásra buzdítják a Európai Mobilitási Hét programjaival is.

Szeptember 15-én, a nulladik napon, Mobilitás a gyermekek művészetében, online kerékpár-szépségverseny megnyitóját tartják az Eötvös utcában. A Teker a suli programban a bajai diákok vehetnek részt, idén közel 150 bringázót várnak. Gerillaprogramot is terveznek, egyebek mellett hatástalanítani fognak egy szabálytalanul parkoló gépjárművet, a rendőrség bevonásával.

A Critical mass hagyományos rendezvényen szeptember 16-án, szombaton 15 órakor indul a kerékpáros felvonulás a Tóth Kálmán térről. 

A program főszervezője Lencsés Péter. Összesen 11 kilométert tekernek, és a Petőfi-szigetre érkeznek a bringások, ahol egy kerékpáros ügyességi bemutató várja az érdeklődőket.

Szombaton 17 órától mini motoros bajnokságot tartanak a Petőfi-szigeten, a Kresz parkban a kicsik részére. Fél 6-kor a Kertmoziban filmvetítésre várják az érdeklődőket. A programok között szerepel a kerékpáros kvíz középiskolások részére, melyet Frenczi József, a Biztonságos Bajáért Centrum vezetője koordinál. 

Vasárnap 10-kor indul a PanduR1ng kerékpáros- és futóverseny, kutyás futás és családi séta a Petőfi-Pandúr híd lábánál, Lencsés Péter szervező ötletei alapján. Baján első alkalommal szerveznek közös futást a kutyusoknak és a gazdiknak.

Ezek mellett a mobilitási héten Bringás reggeli, Bringások éjszakája – kivilágított biciklis felvonulás a sötétben, Mobilitás a vízen, evezz velünk - Sárkányhajózás a Sugovicán, és még sok színes program várja a résztvevőket. A rendezvény szeptember 22-én, este nyolc órakor a kerékpár-szépségverseny eredményhirdetésével, és a StabilFrazír koncertjével zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában