Jubileum

2023.08.20. 17:55

Tizenöt éve együtt énekel a Kecskeméti Nótások Baráti Köre – galériával

Az aranykoszorús nótaénekes, Kovács János 2008-ban alapította meg a Kecskeméti Nótások Baráti Körét, melynek népszerűsége azóta is töretlen. Fennállásának 15. évfordulóját szombat este ünnepelték meg.

Sebestyén Hajnalka

A jubileumot szombat este ünnepelték meg.

Fotó: Bús Csaba

A Kecskeméti Nótások Baráti Körének tagjai között vannak arany- és ezüstkoszorús énekesek egyaránt, több megyebeli települést képviselve. A magyar nóta nemzeti kincs, 2014 óta hungarikum, ha élő cigányzene kíséri. Így a baráti kör rendezvényein a magyar nótákat élő cigányzene kíséri. 

A Tudomány és Művészetek Házában szombat este megtartott 15 éves jubileumi ünnepségen Ország Ilona idézte fel a másfél évtized eseményeit. Az alapító Kovács János aranykoszorús nótaénekes vette át Engert Jakabné alpolgármestertől a város ajándékát. 

Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok, aki rendszeresen részt vesz a nótaénekesek rendezvényein, mondott köszöntőt. 

– Városunkban számos civil szervezet van és jól működik, de elmondhatom, hogy a Kecskeméti Nótások Baráti Köre Egyesület is a legjobbak között van. Minden pályázati lehetőséget megragadnak és kihasználnak, sikeresen pályáznak, ezért tudnak minőségibb programokat összeállítani.

2008-ban Kovács János és Ország Ilona nagyot álmodott, ez az álom, illetve a megvalósítás azóta is tart. A magyar nóta szeretete már kiskorában beépült János életébe, de ehhez kellett egy társ, aki ezt valóra is váltja. Azon kevesek közé tartozom, aki már a megalakulástól is nyomon tudtam követni az egyesület fejlődését. Szinte minden kecskeméti rendezvényen részt vettem, örültem sikerüknek.

A heti gyakorlás, a sok-sok közös fellépés beérett! Egy-egy fellépést komoly munka, összehangolt gyakorlás előzi meg.

Icuka és János és természetesen az egyesület vezetése folyamatosan olyan programokat állít össze, amelyek bevonzzák a magyar nóta szeretőket. Fontos, hogy gondolnak és gondoltak a fiatalításra, számos fiatalt meghívnak, akik öregbítik Kecskemét hírnevét. Sokan nem tudják, hogy az egyesület hol gyakorol. Bérelnek a Széchenyivárosban egy helyiséget, melyet már régen kinőtték, azonban anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé, hogy a belvárosban egy nagyobb helyiséget béreljenek.

Céljuk változatlan: a magyar nóta népszerűsítése, a szórakoztatás, örömszerzés. Erre ebben a változó világunkban nagy szükség van rá. Elmondhatom, hogy a magyar nóta számunkra nagy kincs, a hagyományok ápolása, szüleinktől, nagyszüleinktől hallott és megtanult dallamok ma is élnek.

Az egyesület évről-évre fejlődött, számtalan meghívást kaptak és kapnak: Budapestről, Szegedről, Szigetszentmiklósról, Gyálról, a környező településekről, valamint Székelyföldről. A székely-magyar népzenei találkozót már harmadik alkalommal meg tudták megszervezni, óriási sikerrel.

Az ember örömében, bánatában énekel, ez így helyes. Tudjuk, hogy a magyar nótában minden benne van. Azt is tudjuk, hogy a Kárpát-medence dalosajkú. Az éneklő ember jókedvű, tovább él, pozitívan gondolkodik, ritkábban lesz beteg. Köszönjük a falunapokon, a nyugdíjas rendezvényeken, egyéb összejöveteleken való komoly szervező munkát, a sok-sok fellépést. Köszönjük, hogy „vannak” nekünk! – mondta Lévai Jánosné.

A Nótaszerető közönség számára jó hír: augusztus 26-án szombaton 11.30 és 13.30 között a Főtéren ad műsort a Kecskeméti Nótások Baráti Köre, a Hírös Hét Fesztiválhoz kapcsolódva. A közönséget a szökőkút és Kálvin téri parkoló között lévő kis-színpadhoz várják.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában