Átadó

2023.08.25. 19:47

Közel 100 millió forintból épült meg Fülöpjakab új bölcsődéje – galériával

Közel 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg Fülöpjakab új bölcsődéje, melynek ünnepélyes átadását pénteken tartották. A hét férőhelyes, egy csoportos, új minibölcsőde ideálisan a település központjában található és a falu minden pontjáról könnyen elérhető.

Vajda Piroska

Ünnepélyes keretek között adták át az új bölcsődét

Fotó: Vajda Piroska

A helyi óvodások ünnepi műsorával kezdődött az átadási ünnepség, ahol elsőként Bodor Sándor, Fülöpjakab polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Felidézte, hogy 2020 februárjában végezett felmérést, amely azt mutatta, hogy lenne igény bölcsődére a faluban, ezért pályázatot nyújtott be a helyi képviselő-testület a megyei önkormányzathoz. A pályázat sikerességéről augusztusban értesültek. A megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 65 millió forintot nyert a település egy bölcsőde építésre. Az eredeti tervek szerint a minibölcsőde az óvoda udvarában épült volna fel. De, hogy ne kelljen az óvoda udvarán található játszóteret áthelyezni, az óvodától néhány méterre lévő üres telekre tervezték meg az új létesítményt, melynek alapkövét 2021 őszén, a Falvak Éjszakája program keretében tették le. Az örömbe azonban üröm is vegyült, mert mire minden készen állt a kivitelezéshez, jelentősen megemelkedtek az építőanyagárak, ezért az önkormányzat többletköltség igényt nyújtott be. Némi várakozás után egy kormánydöntés értelmében meg is kapták a segítséget – részletezte a polgármester. 

Mint mondta, nem is gondolnánk, hogy mennyi ember, hivatal, cég együttműködő munkájára volt szükség, mennyi egyeztetés, bejárás történt a munkálatok során azért, hogy szeptember elején élettel teljen meg a bölcsőde. Kiemelte Varga Katalin, pályázati referens munkáját, aki végig kézben tartotta a projektet. Elmondta, Csandái Tamás tervei alapján az épületet a Bács-Ép-Generál Kft. építette meg. 

Bemutatta a Mini Bölcsőde első dolgozóit is. Bónusné Tóth Ilona Krisztina és Agárdi Barbara várja szeptembertől a kisgyermekeket. Az első bölcsődéseket díszoklevéllel köszöntötték az átadási ünnepségen.  

Mák Kornél, a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat alelnöke
Fotó: Vajda Piroska

Mák Kornél, a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat alelnöke az ünnepélyes átadáson elmondta, Bács-Kiskun vármegyében az országban egyedülálló módon mind a 119 település részesült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra fordítható keretből. Ebből bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális intézmények, egészségügyi intézmények, templomok, közösségi terek épültek, újultak meg. 

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, Fülöpjakab nem csak a helybelieknek fontos, hanem fontos mindenkinek. Fontos a parlamentben, szerte a hazában minden kicsi és még kisebb település. 

A honatya felidézve az elmúlt évtizedek közös munkáját elmondta, Fülöpjakab soha nem hagyta magát. 

Mindig kereste azt a lehetőséget, amelyikben minden támadással ellentétben megtalálta azt a lépést, amellyel bizonyította, hogy kis településnek is lehet nagy jövője.

Hangsúlyozta, képviselőként az dolga, hogy itt a Duna-Tisza közén minden település, a legkisebb is képes legyen úrrá lenni azokon a nehézségeken, amelyek óhatatlanul fenyegetnek bennünket. 

– Mindaddig, amíg többen halnak, mint születnek, addig veszélyben van ez a haza, a Kárpát-medence magyarsága. Még mindig sokat kell tennünk azért, hogy a magyar népesedés kedvezően forduljon. Nagyon sok ilyen ünnep kell, mint ez a mai itt Fülöpjakabon – tette hozzá Lezsák Sándor, aki arról is beszélt, hogy míg 2010-ben 32 ezer bölcsődei férőhely volt hazánkban, ma több mint 64 ezer férőhelyen várják a gyerekeket. 2010-ben 400, ma több mint 1030 településen van bölcsőde hazánkban. Ebből is jól látszik, hogy az állam jelentős költségvetési támogatás fordít erre a célra és a családok támogatására – fogalmazott a képviselő. 

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke
Fotó: Vajda Piroska

A honatya arról is beszélt, hogy sok olyan terv van előkészületben, amelyekre meg van a költségvetési forrás. Mint mondta, bármennyire is fenyegeti hazánkat a háború és a különféle szankciók, olyan támogatási rendszer erősödik meg, amely lehetőséget ad Fülöpjakabnak is, hogy felelős lehessen minden Fülöpjakabon élőért. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában