Nótaklubok

2023.08.13. 11:03

Ismét a magyar nóta fővárosává vált Kunszentmiklós – galériával, videóval

Negyedik alkalommal rendezte meg a nótaklubok országos találkozóját a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete Kunszentmiklóson. A program szombaton zenés ébresztővel, majd az ország különböző tájairól érkező klubok, énekesek bemutatójával indult a helyi művelődési központban. A délutáni Nóta-Szóban országos hírű előadók léptek színpadra.

Gulyás Sándor

Negyedik alkalommal rendezte meg a nótaklubok országos találkozóját a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete Kunszentmiklóson.

Fotó: Gulyás Sándor

Országos nótaklub-találkozónak adott helyet vasárnap Kunszentmiklós városa. A rendezvény a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete szervezésében zajlott. A rendezvényen több mint félszáz hazai és határon túli település képviseltette magát.

– Kunszentmiklóson nagy hagyománya van a nótaéneklésnek. Ennek okán szerveztem négy esztendővel ezelőtt az első nótatalálkozót Bődi Szabolcs emeritus polgármester segítségével a Felső-Kiskunság fővárosában, a település határában álló, egykori Boda-kúti fogadóban. A Kinek a tanyája ez a nyárfás? címmel tartott rendezvény sikerén felbuzdulva nem volt kérdéses számomra a folytatás. Egy évre rá már a művelődési házban gyűltek össze a nóta művelői és kedvelői – idézte fel a kezdeményezés részleteit Éliás Tibor, a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete elnöke.

Az idei rendezvény népszerűségét mutatta, hogy több mint ötven hazai és határon túli település legkiválóbbjai képviseltették magukat a szám szerint negyedik kunszentmiklósi nótatalálkozón. A hangulat magáért beszélt, a közönség sok esetben együtt énekelte az előadókkal a közismert dalokat.

– A magyar nóta zenei kultúránk egyik alapköve. A műfajt meg kell őrizni és továbbadni. A korábbi rendezvényeket nagy érdeklődés kísérte, így negyedszerre lehetett a magyar nóta fővárosa a Felső-Kiskunság legnagyobb települése.  Sajnos a magyar nóta kihalóban van, egyesületünk azon dolgozik, hogy megállítsa ezt a folyamatot – mondta el hírportálunk érdeklődésére Éliás Tibor, aki hozzátette, az országban helyi gócokat építtek ki, a nótaköröket összefogva szerveznek rendezvényeket. Jó példa erre a kunszentmiklósi nótaklubok találkozója.

Az idei rendezvény keretében három település, Kunszentmiklós, Debrecen és Hajdúszoboszló kapta meg a „Dalos Város” címet, amit Éliás Tibor, a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete elnöke adott át a települések képviselőinek. A rendezvény az Esti Nóta-Szó Gálával, majd örökzöld táncmulatsággal zárult. A Nótaklubok IV. Országos Találkozója a ez évben is a kunszentmiklósi önkormányzat támogatásával valósult meg.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában