Bács-Kiskun

2023.08.12. 19:45

De nehéz az iskolatáska – ezért fontos, hogy megfelelőt válasszunk!

Az iskolakezdés és a tanszervásár közeledtével, fontos hangsúlyt fektetnünk a megfelelő iskolatáska kiválasztására, amiben Fehér-Szenti Annamária, gyógypedagógus ad szakmai tanácsokat.

Orosz Fanni Flóra

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A gyerekek néhány hét múlva ismét visszaülnek az iskolapadba, a tankönyvek mennyisége viszont a következő tanévben sem lesz kevesebb. A kisiskolások hatalmas súlyokat cipelnek a hátukon nap mint nap, éppen ezért nagyon fontos, hogy ne csak a külcsín alapján válasszunk gyermekünk számára hátizsákot, hanem aszerint is, hogy a magassága, súlya és életkora szerint melyik típus számára a legmegfelelőbb, vagyis olyat, ami a legkevésbé káros a testtartásra.  A témában szakértő segítséget nyújt Fehér-Szenti Annamária, becenevén Manka, szenzoros és holisztikus szemléletmódot képviselő gyógypedagógus, konkrét szakterülete pedig a szomatopedagógia és autizmus spektrum szakirányos gyógypedagógia. Manka korábban több évet dolgozott gyógypedagógusként Angliában, jelenleg pedig itthon tevékenykedik ezen a területen.

Az iskolatáska kiválasztásánál számos szempontot figyelembe kell venni. Például, hogy miként közlekedik a gyermek, hiszen, ha autóval viszik az iskolába, sokkal kevesebb ideig kell hordania a súlyokat, mintha busszal, vagy éppen sétálva menne az intézménybe. Ezenkívül mérvadó tényező az ár is. Az infláció alól sajnos a tanszerek sem képeznek kivételt, viszont egy minőségi hátitáskának meglehetősen magas lehet az ára. Na de akkor milyen is a jó iskolatáska?

Manka első tanácsa, hogy a vásárlás előtt a szülők mindenképpen egyeztessenek a gyermekekkel az elképzelésekről:

– Az sem egy utolsó szempont, hogy gyermekünk milyen stílusút, esetleg milyen karaktert szeretne viszont látni minden nap.

A további szempontokról így nyilatkozott:

– A vállpánt kiválasztása során győződjünk meg arról, hogy se nem túl széles, se nem túl vékony a pánt, így megfelelően illeszkedik a vállra. Az is fontos, hogy milyen magas a gyermekünk. Meddig ér a táska, ne lógjon túl a tarkónál, nem érjen fentebb és derék alá se menjen. A gyermek szabadon tudja mozgatni a nyakát, mozgását ne akadályozza az, hogy a táskát cipeli. 

A táska méretei mellett Manka arra is kitért, hogy milyen hasznos tartozékai lehetnek egy hátizsáknak:

Nézzük meg a táska tartozékait! 

Tartalmaz-e a táska különböző pántokat - mint például mellkaspántot, amely célja a tehermentesítés lenne. Ezek megfelelően látják-e el a funkciójukat.  További hasznos funkciókra lehet még figyelni: fluoreszkáló anyagot tartalmaz, vagy vízálló anyagból készült-e, ezzel a rossz időjárási körülmények között is segítséget nyújthat.

A gerinc tartására is hangsúlyt kell fektetni

– Sokan szeretik manapság az ergonomikus iskolatáskákat, amely megfelelően követi az gerinc görbületét, szinte rásimul a táska a gyermek hátára.

A táska típusa mellett azt is megtudhattuk, hogy mennyi az a maximális súly, amit a kisiskolások anélkül cipelhetnek, hogy később maradandó elváltozások alakuljanak ki:

– A kisgyermek súlyának 10-20%-át nem haladhatná meg a megpakolt iskolatáska. Tehát egy 30 kilogrammos kisfiú táskája maximum 6 kilogramm lehet(ne).

Abban az esetben, ha tartósan több súlyt cipel a gyermek, mint szabadna, sajnos komoly következményekkel járhat a tartására nézve. Ide sorolhatjuk a gerincferdülést, de ettől súlyosabb eseteket sem lehet kizárni. 

–Különböző háti szakaszok fiziológiás görbületei fokozódhatnak. Idővel kialakulhat egy fokozott háti kifózis ( görbe-púpos hát), amely hatására a váll előre esik, a mellkas izmai beszűkülnek, idővel a légzés nehezebbé is válhat, a hát izmai pedig túlnyúlnak. Általában a hanyag tartás, járás, nem megfelelő ülés és mozgásszegény életmód ezt fokozza, vagyis sok esetben ezek együtt okozhatnak problémát, fájdalmat. – fejtette ki Manka

Manka azt vallja, hogy minden, mindennel összefüggésbe van, éppen ezért a fenti szempontok alapján kiválasztott iskolatáska sem biztos, hogy elengendő ahhoz, hogy a gyermekek fejlődése zökkenőmentes legyen, hiszen ahhoz elengedhetetlen a mindennapi testmozgás, az egészséges életmód és a lelki egyensúly is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában