Budapest–Belgrád-vasútvonal

2023.08.17. 06:50

Az új pályatesteket fektetik a halasi vasútállomáson is – galériával

A már lebontott vasúti sínek nyomvonalán megkezdték az új pálya építését, mostanra a vasútállomás teljes szakaszán folynak a munkálatok az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal részeként. Közben beemelték a déli városkapunál az 53-as főút és a 154-es (Bajai-Kiskunhalas) vasútvonal kereszteződésében azt a beton elemet, amely korábban a kelebiai vasútvonalon az 55-ös főúton a kisszállási átkelőnél volt az úttestbe építve.

Pozsgai Ákos

A teljes szakaszon folynak a munkálatok

Fotó: Pozsgai Ákos

A Budapest−Belgrád vasúti korszerűsítés a MÁV Zrt. 150-es számú, Budapest–Kunszentmiklós−Tass–Kelebia vasútvonalát érinti, mely a X-es számú páneurópai vasúti folyosó része. A teljes magyarországi szakasz fővállalkozója az RM International Zrt.-t is magában foglaló három tagból álló konzorcium, amelynek megbízásából a V-Híd Zrt. dolgozik alvállalkozóként. A jelenleg kivitelezés alatt álló Kiskunhalas és Kelebia közötti szakaszon is a korábbi egy nyomtáv helyett két nyomtávon halad majd a vasúti pálya, amelynek mintegy háromnegyede elkészült. 

Kelebián, Tompán, Kisszálláson és Balotaszálláson már korábban elbontották a régi síneket, a kiskunhalasi vasútállomáson azonban igazán az utóbbi néhány hónapban vettek nagyobb lendületet a munkálatok. Előbb az Átlós úti vasúti átkelő épült meg, ahol Külsőhalas néven ideiglenes megállót is építettek, július közepe óta ide érkeznek Kecskemét felől a vonatok és innen is indulnak.

Közben lezárták a halasi vasútállomás területét a személyforgalom előtt, az állomás elől indulnak a Külsőhalas megállóhelyre, valamint Jánoshalma és Budapest felé a vonatpótló buszok.

Az állomáson ezután még nagyobb ütemben folytatódtak a munkálatok, a Barnevál melletti gyalogos átkelőt is lezárták, az itt lévő volt szolgálati lakást, valamint szolgálati őrtornyot elbontották, és megkezdték ezen a szakaszon is a régi vágányok felszedését.

Ezzel egyidőben az állomás északi oldalán a Kéve utcai vasúti átkelőt is lezárták a jármű és gyalogos forgalom előtt, a Batthyány utcai közúti felüljárón lehet átjutni a vasút túloldalára. Az új mellékvágányok nyomvonalának egy része elkészült, több szakaszban megkezdték az új sínpárok lefektetését, közben folytatódik a régi vágányok elbontása is.

Ezzel egy időben folytatódik a Külsőhalas megállóhelyen a 2-es számú peron kialakítása, a 154-es vasútvonal (Baja–Kiskunhalas) irányából érkező vonatok részére. Augusztus 28-tól a Baja–Kiskunhalas-vasútvonal teljes szakaszán újraindul a vonatközlekedés, a 2-es számú ideiglenes peronhoz érkeznek majd be a Baja felől a vonatok és onnan visszafordulva közlekednek.

Időközben az 53-as számú főút, déli városkapunál található vasúti átjáró karbantartási munkáit is végzi a M&N-Út Kft. A munkavégzés teljes útlezárás bevezetése mellett folyik, közúti forgalom az útátjáró mellett kiépített terelőúton halad váltakozó irányban jelzőlámpás forgalomirányítással. A régi átkelőt teljesen lebontották, a vasúti pályát ezen a néhány méteres szakaszon teljesen kicserélik és újra építik. Időközben beemelték a helyére azt a több tonnás betonszerkezetet, amelyet az 55-ös főút kisszállási vasúti átkelőnél bontottak ki és szállítottak át ide, kisebb feljavítás után újra tökéletesen használható. A déli városkapunál lévő vasút átkelő építési munkálataival  53-as főúton az átépítési munkálataival várhatóan augusztus 18-án végeznek a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában