Kecskemét

2024.04.29. 06:50

A Születésünnepen hatvan ingyenes program várja a kismamákat és anyukákat

Május 4. és 21. között tizedik alkalommal lesz Születésünnep Kecskeméten a Hírös Családmentor Egyesület szervezésében. Kovács-Dandi Csilla főszervező ezúttal nemcsak a kismamáknak és kisgyermekes családoknak szeretne kedvezni az ingyenes programokkal, hiszen a meddőség témaköre és a speciális igényű gyermekek nevelése is teret kap.

Sebestyén Hajnalka

A bő két és fél hét alatt több mint 60 eseményen vehetnek részt az érdeklődők. Kovács-Dandi Csilla háromgyermekes édesanya, dúla, kismamajóga-oktató, perinatális szaktanácsadó hallgató HIRCSE szervezőtársaival együtt arra törekedett, hogy a gyermekvárás, szülés és gyermeknevelés területén minél szélesebb spektrumot lefedjenek a programok. Kizárólag olyan előadókkal találkozhatnak a családok, akik minősített képesítéssel rendelkeznek a saját szakterületükön. Így az 50 előadótól garantáltan hasznos és pontos információkhoz juthatnak a rendezvényeken résztvevők. 

Kovács-Dandi Csilla, születésünnep
Kovács-Dandi Csilla főszervező is tart előadást
Fotó: Beküldött fotó

Kismotoros felvonulás

A Születésünnep hagyományosan május 4-én, szombaton 10.30-kor kismotoros és futóbiciklis felvonulással veszi kezdetét, gyülekező 10 órától a Hírös Agóra előtt. A gyülekező ideje alatt óriásbuborék-fújás várja a gyerekeket Csongrádi Bélával. A menet a főtérig megy, ahol 10.45-től a Grapevine Show Dance Club műsora veszi kezdetét, felvezetők a dzsungel állatai, majd 11 órakor megtartják az előző években is nagy sikerű Gyereket a magasba rendezvényt. 

Anyáknapi virágültetés

A rendezvény folytatásaként a Kecskemétimami szervezésében, kapcsolódva a Születésünnephez, idén is lesz anyáknapi virágültetés a főtéren. Kétszáz egynyári növényt ültethetnek el a gyerekek és az anyukák.

Apák előtérben

Az idei rendezvényen az apukákat külön is megszólítják. Május 12-én, a Malom Libriben az Apáké lesz a délelőtt 10.15–12.30 óráig. Az első blokkban lesz Apák a szülőszobán – „fegyverek-technikák” témában interaktív beszélgetés és gyakorlati tippek, majd ezt követően a második blokkban Apaszemmel – hogyan tudunk jól segíteni a gyermekágyban című beszélgetésen kaphatnak hasznos információkat az édesapák. 

Szülészeti fórum

Május 7-én, kedden 16.30-kor a régi SZTK épületében tartják meg az újabb Szülészeti Fórumot, a Hírcse, azaz a Hírös Családmentor Egyesület szervezésében, melynek Kovács-Dandi Csilla is aktív tagja. A résztvevők beszélgetést hallhatnak a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókorház szülészet-nőgyógyászat vezetőjével, dr. Fekete Zoltán főorvossal, és a fiatal szülész-nőgyógyász orvosokkal. A fórumon a kérdéseit bárki felteheti. 

A Születésünnepen, a hagyományokat követve, a családok találkozhatnak dr. Kelemen Edit főorvosnővel is, aki a koraszülésen át egészen a légúti betegségekig tart majd előadást május 9-én, csütörtökön 11 órakor a Katona József Könyvtárban.

Bemutatkozik a Kecskeméti Születésközpont

A Születésünnepen az érdeklődők megismerhetik a tavaly megnyílt Kecskeméti Születésközpontot. Május 11-én, szombaton 16 órakor várják az érdeklődőket. A nyílt napon bepillantást adnak a létesítmény működésébe, szolgáltatásaiba, többek között a tervezett, intézményen kívüli szülés részleteibe is. 

Meddőség

Idén egy új téma is bekerült a programok közé. Sajnos napjainkban egyre több családot érint a meddőség problémája. Az érdeklődők egy beszélgetésen vehetnek részt május 14-én, kedden 16.30-kor a könyvtárban, ahol dr. Fekete Zoltán, a kecskeméti kórház szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa Mi a meddőség? Mik a meddőség okai? Milyen megoldások, vizsgálatok kerülhetnek szóba ilyenkor? témaköröket járja körbe. 

születésünnep szakember, előadás
A Születésünnepen szakemberek sokasága várja a családokat
Fotó: Beküldött fotó

Speciális igényű gyerekek

Szintén új téma a Születésünnepen a speciális igényű gyerekek. A kecskeméti Borsószem Terápiás Központban május 13-án, hétfőn 9 órakor tartják meg a Van élet a diagnózis után! Hogyan neveljem speciális igényű gyermekem? A speciális normális?! című interaktív beszélgetést.

Sokszínű programkavalkád

A két és fél hét alatt több mint 60 ingyenes programmal várják a kismamákat és a kisgyermekes családokat. A teljes program megismerhető a rendezvény honlapján: www.szuletesunnep.hu. A cél most is az volt a programok összeállításánál, hogy bemutatkozhassanak azok a szakemberek, akikre a várandósság, szülés, kisgyermekes időszakban a családok számíthatnak.

Pezsgős záróesemény

Május 21-én, kedden 16 órakor a záróesemény ezúttal a városháza dísztermében lesz, ahol az ajándékok kisorsolása után pezsgős állófogadással ünneplik a jubileumi rendezvénysorozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában