Beruházás

2023.07.06. 15:12

Tovább szépült a katolikus templom Szabadszálláson – galériával

Közel tízmillió forintot költöttek a szabadszállási Lisieux-i Szent Teréz katolikus templom belső felújítására. A beruházás költségeit a Bethlen Gábor Alap pályázatán elnyert 7,8 millió és az érsekség által biztosított 2,5 millió forintból valósult meg.

Gulyás Sándor

Templomunk ma már a város egyik gyöngyszeme – vallja Tamás Sándor atya

Fotó: Gulyás Sándor

– Két éve kerültem Szabadszállásra. Első dolgom az volt, hogy felmérjem a helyi viszonyokat, feltárjam azon lehetőségeket, amivel tovább tudom erősíteni a helyi katolikus közösséget, építeni, szépíteni templomunkat. A pályázati sikernek köszönhetően folytatni tudtam elődöm, Kiss József plébános munkáját. A pályázaton elnyert és érsekség által biztosított mintegy 10 millió forintból valósult meg a szentély rekonstrukciója, márvány borítást kap az oltár környéke, illetve újra cserélték az épület hajópadló burkolatát a szakemberek. A beruházásnak köszönhetően elmondható, hogy teljes egészében megszépül a templomunk – részletezte a projektet Tamás Sándor atya.

A katolikus lelkipásztorhoz tartozik Fülöpszállás község is, ahol az elmúlt évben megvalósult a helyi katolikus templom részleges rekonstrukciója. Az épület falainak szigetelése a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 5,4 millió forintból, a nyílászárók cseréje 1,5 millió forintos saját forrás felhasználásával készült el. 

– A munka nem áll meg, hiszen akad még tennivaló bőven. A következő feladat a szabadszállási plébánia elavult nyílászáróinak, a pincehelyiség födémtartó acélgerendáinak cseréje, az udvar rendbetétele. A beruházás költségeit elsősorban pályázati forrásból szeretném előteremteni. Az infrastrukturális fejlesztések mellett nagy hangsúlyt fektetek a a közösség építésére, az ifjúság nevelésére. A bibliaórák, a ministráns foglalkozás, zarándoklatok, kirándulások és túrák mind-mind jó lehetőséget teremtettek erre. Idén is megrendezésre került, katolikus bálunk, családi napunk, a hittanos táborunk, az ősz folyamán indítom el ifjúsági közösségünket az általános iskolás korosztály számára. A legfontosabb, hogy kilépjünk istenházának falai közül, keresztény identitásukat megtartva bemutatkozzunk olyan emberek előtt, akik nem járnak templomba – sorolta az eredményeket és a közeljövő terveit Tamás Sándor atya.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában