Lakitelek

2023.07.08. 15:28

Nyitrai Zsolt: Még idén együttműködési megállapodás jöhet létre a polgárőrség és a kormány között – galériával

Több mint ezer polgárőr részvételével rendezték meg a polgárőrség legnagyobb ünnepét, az Országos Polgárőrnapot szombaton a lakiteleki Hungarikum Ligetben. Az eseményen elismeréseket, kitüntetéseket adtak át, valamint az ifjú polgárőrök is fogadalmat tettek. A megnyitón Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos bejelentette: kezdeményezi, hogy még idén létrejöjjön együttműködési megállapodás az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és Magyarország kormánya között.

Horváth Péter

Nyitrai Zsolt

Fotó: Bús Csaba

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, hogy egy polgárőr akár egyenruhában van, akár éppen nélküle, mindig készenlétben áll. Hangsúlyozta, hogy béke nincs erős hadsereg, rendőrség és polgárőrség nélkül, és a jól szervezett polgárőrség garancia arra, hogy béke legyen az országban – mert rend a lelke mindennek. Hozzátette, hogy ehhez ugyanúgy kellenek a vallás képviselői is, nem hiába kezdődik Isten áldáskérésével az Alaptörvény.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke köszönetet mondott Lezsák Sándornak a helyszín biztosításáért és hozzátette: a polgárőrség a rendszerváltás sikerterméke, ezért is különösen értékes helyszín a Hungarikum Liget, ahol 10-11 éve a lovas polgárőrség is megalakult. Hangsúlyozta, hogy a polgárőrség megérdemli az ünneplést, hiszen helytállt a Covid, az orosz–ukrán háború, az energiaválság és az illegális migráció sújtotta időkben. Az elnök elmondta, hogy a kormány és a Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően a polgárőrség csúcsra jár: a tavalyi volt a szervezet csúcséve a több mint 1,2 milliárd forintos költségvetéssel és a 10 millió szolgálati órával. Kiemelte, hogy a határvédelemmel először kérte fel a kormány rendvédelmi feladatra a polgárőrséget. A határvédelmi feladatokat 20 ezer polgárőr látta el, és a felmutatott eredményekkel ámulatba ejtették a határ menti önkormányzatokat és az ott élő embereket. Ezért a jövőben is folytatják ezt a fontos tevékenységet – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy az ország 66 ezer polgárőrének munkájára továbbra is számíthat az ország, a lakosok és a rendvédelmi szervek. Az elnök a küldöttgyűlés döntése értelmében tiszteletbeli polgárőrré fogadta Rétvári Bence államtitkárt.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a polgárőrök kiemelt szakmai csoport, akik a Miniszterelnöki Kabinetiroda megkülönböztetett figyelmét élvezik, hiszen a kormány és a polgárőrség kölcsönösen segít elérni egymás céljait és a kormány elismeri és köszöni a 66 ezer polgárőr áldozatos munkáját. Nyitrai Zsolt méltatta a polgárőrség munkáját, amivel biztonságot teremtenek a településeken. És a Covid alatt szociális érzékenységüket is megmutatták, természeti katasztrófák idején segítik az embereket és oroszlánrészt vállalnak a határvédelemben. Nyitrai Zsolt leszögezte: a polgárőrség továbbra is számíthat a kormány támogatására, ahogyan a kormány számít rájuk. Éppen ezért kezdeményezi, hogy idén létrejöjjön az együttműködési megállapodás a polgárőrség és Magyarország kormánya között.

Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntőjében elismerő szavakkal illette a polgárőrséget, kiemelve az előző évi 10 millió szolgálati és a 393 ezer határvédelemben töltött órát, mialatt 271 ezer esetben akadályozták meg azt, hogy illegálisan lépjenek hazánk területére. Hangsúlyozta: Franciaországot éppen migránslázadás borítja lángba, de Magyarországon mindebből semmit sem érezni, mert hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa – ez pedig a rendőrség mellett nagyban köszönhető a polgárőrségnek. Emlékeztetett, hogy dacára a háborúnak és a gazdasági helyzetnek, a most elfogadott jövő évi költségvetésben 168 milliárd forinttal több forrás jut rendvédelemre, ami 10 év alatt két és félszeres növekedés, amit a lakosság biztonságára fordítanak.

A köszöntők után 66 ifjú polgárőr tett fogadalmat, közülük 22 Bács-Kiskunban áll szolgálatba. Ezt követte a csapatzászló ünnepélyes átadása, majd Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök mondott áldást, amit az elismerések átadása követett. Az OPSZ elnöke a polgárőrmozgalomban hosszú évek óta végzett tevékenysége elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesítette Pomozi Sándor Attilát, a Polgárőr Egyesület Jakabszállás elnökét. Az ünnepséget Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesterének köszöntője zárta. A nap további részében szórakoztató műsorok várták a vendégeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában