Szoptatás Világnapja

2023.07.28. 17:20

Az anyatejes táplálás ünnepét tartották Kecskeméten – galériával, videóval

20. alkalommal rendezték meg pénteken Kecskemét legnépszerűbb baba-mama rendezvényét a Szoptatás Világnapját a Homokbánya városrészben található Agyag utcai Bringaparkban. Az eseményt a kecskeméti védőnők, a Hírös Családmentor Egyesület (HIRCSE) és Kecskemét Város Önkormányzata közösen szervezte. A védőnők a saját körzetükben keresték fel és hívták meg a 2022-ben született gyermekek édesanyját, akik legalább 6 hónapos korig anyatejjel táplálták gyermeküket.

Horváth Péter

Gazdag programmal várták a gyerekeket és az anyákat

Fotó: Bús Csaba

Szabóné Kis Éva, az esemény szervezője elmondta, hogy 1992 óta ünneplik a világon a szoptatás és az anyatejes táplálás világnapját, Kecskeméten pedig a 20. alkalom. Az esemény a város egyik legnépszerűbb baba-mama rendezvénye, 400-500 közötti résztvevő regisztrált előzetesen a programra. 

Szabóné Kis Éva az anyatejes táplálás fontosságát és annak elengedhetetlen támogatását hangsúlyozta hírportálunknak. Elmondta, hogy az esemény egyben köszönet az az anyáknak, akik a szoptatás során időnként kialakuló nehézségek ellenére is kitartanak e táplálási mód mellett.  Mint elmondta, a szoptatás azért fontos, mert megalapozzuk vele a gyermek egészségét, jövőjét: az anyák és gyermekek is sokkal egészségesebbek lesznek. A szoptatás érdekes egészségügyi és gazdasági vonatkozása, hogy felnőttként kevesebbszer betegszenek meg azok, akiket gyermekként hosszabban szoptatott az édesanyja. Az anyatejes táplálás a lelki- és személyiségfejlődésre is pozitív hatással bír. A megfelelő ideig tartó szoptatás ugyanis elősegíti a biztonságosabb kötődést a gyermeknél, a pozitív anya-gyermek kapcsolatot, ami a felnőtté válás során elkíséri útján a gyereket. 

Szabóné Kis Éva megjegyezte, hogy van olyan helyzet, amikor létjogosultsággal rendelkezik a tápszer, de meglátása szerint sokkal gyakrabban nyúlunk hozzá, mint az szakmailag indokolt lenne. Ez előfordulhat olyan kismamákkal, akik esetleg nem rendelkeznek elegendő információval a szoptatásról, vagy olyan környezet veszi körül őket, ahol az embereknek nincs megfelelő tudásuk a szoptatás fontosságáról, így nem tudják megfelelően támogatni az édesanyát. Azonban megfelelő szakmai háttértámogatással nagy sikereket érhetnek el az édesanyák.

Szabóné Kis Éva a HIRCSÉ-ről is beszélt. Elmondta, hogy tavaly alakultak 10 szakemberrel és céljuk a szakemberháló kiépítése a családok körül, ami naprakész és hiteles információt nyújt a várandósság idején és a kisgyermekes családok számára. A testközelség csodáját, az emberi összekapcsolódás alapjait újra elterjeszteni, a legősibb kapcsolatban, ami már a méhen belül elkezdődik. Ezáltal kiegyensúlyozottabb világot alkotni, a megfelelő támogató háttérrel közösen. A HIRCSE hamarosan ingyenes baba-mama klubot indít a városban.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjében méltatta azt, hogy immár 20. alkalommal rendezték meg Kecskeméten az eseményt. Mint fogalmazott, csoda az anyák életadó képessége és maga az anyatejes táplálás is, ami a világ nyugati felén kezd kimenni a divatból: az európai statisztika szerint nem éri el az anyatejjel tápláló anyák aránya az 50 százalékot. Szerencsére Magyarországon az édesanyák több mint 90 százaléka anyatejjel táplálja gyermekét legalább hat hónapos koráig, majd a polgármester is a szoptatás köteléket erősítő hatását emelte ki.

Szemereyné Pataki Klaudia kitért arra, hogy hangsúlyt fektet a város arra, hogy új családbarát közösségi helyeket alakítsanak ki Kecskeméten, amire a Homokbánya városrészben található közösségi tér is ékes példa. 

Az eseményen egyebek mellett a Kecskemét Táncegyüttes néptánc bemutatóját láttahatták  a kilátogatók, majd Anitics Istvánné, az Egészségfejlesztési Iroda munkatársa beszélt a melldaganatok korai felismeréséről. Bíró Lili családi tanácsadó, önismereti tréner, coach a tökéletlenségeink ajándékai címmel tartott előadást, Butkáné Kis Regina hordozási tanácsadó a babahordozással a szoptatás támogatásában adott információt a kismamáknak. A Ciróka bábszínház Kukucs című előadását mutatta be, majd az édesanyákat köszöntötték.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában