Magyar Pálos Rend

2023.07.15. 06:52

A petőfiszállási kegyhely lesz az egyik főállomása a pálos rend zarándokútjának

A petőfiszállási Mária kegyhely is része lesz a pálos rend kulturális örökségét bemutató zarándokútnak. A magyarországi útvonal kialakítása jelenleg is folyamatban van. A megvalósításhoz Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő támogatását kérték a pálos atyák, akik a Motorkerékpálosok kíséretében a napokban vettek részt a Hungarikum Ligetben megrendezett Európa Szabadegyetemen.

Vajda Piroska

Szász János, Petőfiszállás polgármestere szívügyének tekinti a Pálosszentkúti kegyhely népszerűsítését

Fotó: Vajda Piroska

Az esemény keretében bemutatkozott a keresztény motorosokat tömörítő Motorkerékpálosok közössége, bemutatták a Magyar Pálos Rend, azon belül is a petőfiszállási kegyhely szellemiségét – tudtuk meg Szász János petőfiszállási polgármestertől, aki szintén a küldöttség tagja volt. 

Érdeklődésünkre elmondta, a Magyar Pálos Rend legfőbb elöljárója, Arnold Chrapkowski generális kezdeményezésére indult el a Pálos Rend Útja elnevezésű zarándokút, melynek magyarországi védnökségére kérték fel Lezsák Sándort. A honatya természetesen elfogadta a felkérést és támogatja a kezdeményezést. 

Megtudtuk, hogy a lengyelországi Czestochowából induló, Szlovákián és Magyarországon keresztül Horvátországba vezető Pálos Rend kulturális örökség útjának kialakítása 2019-ben indult el és jelenleg Szlovákiáig ért el. A magyarországi útvonal megvalósításában szerepet vállalt Szász János petőfiszállási polgármester is, aki mint mondta, a feladtatok között szerepel a pálos renddel kapcsolatos kolostorok, kegyhelyek feltérképezése, ezek összefűzése, népszerűsítése és nem utolsó sorban az infrastrukturális fejlesztések megvalósítása. 

A pálosok útjának vezérgondolata egy olyan lelkiségi út, amely egyfajta utazás térben és időben, a festői területek és a csodálatos műemlékek turisztikai látványosságait ügyesen ötvözi Remete Szent Pál és Boldog Özséb lelki fiainak küldetésével. Nemcsak az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend jellegzetes, egyedülálló karizmáját mutatja be, hanem a nemzet vallásosságának, szellemiségének alakításában betöltött egyedülálló szerepét is. 

A nyomvonal létrehozásának ötlete a pálos rend alapítójának, Boldog Özséb halálának 750. évfordulójának jubileumi évében született meg. A munka 2019-ben kezdődött. Ma már az információs táblákkal és – gyalogos, kerékpáros, autós – turistajelzésekkel jelölt útvonal fogadja a zarándokokat Lengyelországban. A pálosok életéhez és lelkiségéhéhez kötődő további helyszínek útvonalba fűzése hazánkban is elindult – tájékoztatta hírportálunkat Szász János. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában