Petőfiszállás

2023.07.09. 16:35

Pálosszentkúton találkoztak a Motorkerékpálosok – galériával

Szombaton ismét találkozóra gyűltek össze a keresztény motorosok Pálosszentkúton. A Magyar Pálos Rend és a Motorkerékpálosok meghívására több mint százan érkeztek az Alföld egyik legszebb Mária kegyhelyére, hogy megéljék a találkozás örömét. A motorosok kikapcsolódását és lelki feltöltődését előadás, szentmise, motoros felvonulás, oldalkocsis bemutató és koncert szolgálta. Az esemény keretében megáldották az elhunyt motorosok tiszteletére állított emlékműre, az égi motorosok falára felkerült újabb motorostársak névtábláit.

Vajda Piroska

Ismét találkoztak a motorosok

Fotó: Vajda Piroska

A motoros szentmise szónoka Bátor Botond, pálos szerzetes volt, aki homíliájában arról beszélt, hogy Isten nem egy zavartalan utazást, hanem egy biztos célba érést ígér. Hozzátette, az élet akkor izgalmas, ha tele van kihívásokkal. Arra biztatta motoros társait, hogy életük során mindig a jelen feladataira – most éppen a találkozó örömeire – koncentráljanak. Mert mint mondta, nem tudjuk megváltoztatni a múltat, de tönkre tudjuk tenni a jelent, ha folyamatosan a jövő miatt aggódunk.  Arról is beszélt, hogy nem az a fontos, hogy mi történik velünk, hanem az, hogyan viszonyulunk a történésekhez. Reményét fejezte ki, hogy a találkozó segíti a motorostársakat abban, hogy megtisztult szívvel és lélekkel tudjanak figyelni a másikra. 

Kovács Károly Félegyházról több motoros társával érkezett a találkozóra. Mint mondta, tíz éve minden évben ellátogatnak Szentkútra. A kegyhely nyugalma és a motorosok összetartó közössége minden évben visszahúzza ide. Azt is elmondta, hogy az életre szóló hobbi 16 éves korában kezdődött, kisebb nagyobb kihagyásokkal több mint negyven éve motorozik. Nem csak a Motorkerékpálosok szervezte találkozókon, hanem szinte minden környékbeli motoros eseményen részt vesz, ahová legtöbbször felesége is elkíséri. A keresztény motoros találkozó számára kikapcsolódást és lelki feltöltődést jelent. 

Bárdos János és párja, Ördög Klára Szegedről érkeztek. Második alkalommal csatlakoztak a Motorkerékpálosok eseményéhez. Mint mondták, azért is látogattak el a Pálosszentkútra, mert sokat hallottak erről a közösségről és szeretnének többet megtudni a motoros zarándoklataikról, főként a lengyelországi Czestochowa-i túráról. Azért is motoroztak el Szegedről Pálosszentkútra, hogy részesei lehessenek a motorosok és a motorok megszentelésének. Jánosról azt is megtudtuk, hogy 51 éve motorozik, eddig 750 ezer kilométert tett meg balesetmentesen. Európa 37 országát járta be motorjával. Mint mondta, az ember nem szardínia, hogy dobozban utazzon. Azért utazik motorral, hogy közelebb legyen a természethez, a látnivalókhoz. Ha motorozik szabadnak, függetlennek érzi magát. 

Dani Géza számára a motorozás a gyors haladást, a szabadságot, a természethez való közelséget, a frissen kaszált fű illatát jelenti. A motorosok összetartó közösségét pedig páratlan értéknek nevezte. 

Geszler Péter, a félegyházi Ótemplom plébánosa több minőségében is részt vett a találkozón. Motoros papként és zenekar basszus gitárosaként a zenei szolgálatban is részt vett. 

Érdeklődésünkre elmondta, gyerekként kezdet motorozni apukája Simsonjával. Már akkor megfogalmazódott benne a vágy, hogy egyszer lesz egy saját nagy motorja. Már felszentelt pap volt, amikor megvette első, fekete-fehér Kawasaki Z 750-es motorját. Ezt nemrég lecserélte, így a találkozóra egy zöld-fekete Z 900-as Kawasakival érkezett. 

A szabadság érzése, az erő, a gyorsaság, a motorosok összetartó közössége mindig vonzotta. Ha csak teheti nyeregbe pattan, akár társasággal, akár egyedül. Télen nem, de a tavaszi, nyári, őszi szezonban rendszeresen zarándokol motorjával. Legközelebb Mátraverebély Szentkútra készül, ahol a találkozó ünnepi szónoka lesz. Motoros társainak a közösség, az egymásra figyelés és az előre tekintés értékeiről fog majd beszélni. A félegyházi esperes egyfajta misszióként is tekint a motorozásra. Mint mondta, olyan lehetőség ez, ami által megszólíthatja az embereket, aminek segítségével közelebb hozhatja Jóistent az emberekhez. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában