MAZSIHISZ

2023.07.08. 14:18

A 70 éves Feldmájer Pétert köszöntötték Kiskunhalason – galériával

Dr. Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke a napokban tölti be 70. életévét. Ebből az alkalomból péntek este a kiskunhalasi zsinagógában az istentiszteletet követően, őt ünnepelték. Köszöntötte prof. dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke, prof. dr. Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, valamint Bányai Gábor kormánybiztos, Kiskunhalas és térsége országgyűlési képviselője és Salacz László kecskeméti országgyűlési képviselő.

Pozsgai Ákos

Feldmájer Pétert köszöntötték

Fotó: Pozsgai Ákos

 A közös gyertyagyújtást követően a zsinagógában tartott istentiszteleten Róna Tamás főrabbi kiemelte, hogy az alkalom több szempontból is kiemelkedő, együtt fogadták az örökkévaló ünnepét, valamint, hogy köszönthetik Feldmájer Pétert 70. születésnapja alkalmából, aki nagyon sokat segített a halasi zsidó közösségnek, többek között neki köszönhető az is, hogy másfél évtizede nyáron zsidó tábort szerveznek a kiskunhalasi, valamint az ország minden részéből és a határainkon túlról is érkező fiatalok számára.

– Az elmúlt évtizedekre visszatekintve nem nagyon van olyan zsidó intézmény ma Magyarországon, olyan könyv, kulturális esemény, szervezet, amit Feldmájer Péter ne segített volna – emlékeztetett a főrabbi, aki megáldotta Feldmájer Pétert, majd születésnapja alkalmából a Magyarhoni Zsidó Imaegylet ajándékát nyújtotta át. Feldmájer Péter egy hatalmas ölelést is kapott a nyári táborban résztvevő gyerekektől.

– Adakozó, alapos, ambiciózus, barátságos, bátor, beszédes, célorientált, dinamikus, diplomatikus, együttérző, elkötelezett, együttműködő, elszánt, eltökélt, felelősségteljes, határozott, humoros, intelligens, jó megfigyelő, kedves, körültekintő, lelkes, lelkiismeretes, melegszívű, megértő, nagylelkű, ötletes, pontos, szorgalmas, vidám és tréfás, így jellemezték a táborban résztvevő gyerekek egy-egy szóban Feldmájer Pétert – idézte Bányai Gábor kormánybiztos, aki az istentiszteletet követő vacsorán, aki köszöntőjében a hithez való rendíthetetlen ragaszkodását, a felekezetek közötti párbeszéd előmozdításáért végzett tevékenységét emelte ki Feldmájer Péternek.

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke előbb Frölich Róbert, országos főrabbi köszöntő levelét olvasta fel, amelyet Feldmájer Péternek írt a jeles alkalomra. – A rendszerváltás forgatagában belevetette magát az újra szerveződő hazai zsidó életbe és nem csupán bábáskodott a neológ zsidó közösség új, demokratikus alapokon szerveződő hitközség, a Mazsihisz létrejötte fölött, de annak első elnöke is lett és volt 16 éven keresztül. Akár a Mazsihisz, akár szűkebb pátriárkája, Nagykőrös, akár a Közép-Magyarországi Területi Csoport ügyeiről volt szó, fáradhatatlanul, céltudatosan és konzekvensen képviselte a rábízott közösségek érdekeit. Tette úgy, hogy személyes élete és önként vállalt feladatai teljesítése, a vallásért való tevékenykedés nem kényelmetlen feladat, hanem belső indíttatásból fakadó cselekvés volt és az mind a mai napig – emelte ki levelében az országos főrabbi.

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke hozzátette: Feldmájer Péter életét két dolog határozza meg: a jog, a másik pedig a hit, ahogy arról maga Feldmájer Péter is nyilatkozott egy vele készült tévéinterjúban.

– Azonban az ő életét meghatározta a család iránti szeretete is, amiről példát vehet mindenki, függetlenül attól, hogy hívő vagy sem, hogy zsidó ember vagy nem. A nagykőrösi Feldmájer családban a férj és a feleség egymás iránti tisztelete, a gyerekek szülők iránti tisztelete, és mindenkinek az egymás iránti szeretete, odaadása, példaértékű – fogalmazott a Mazsihisz elnöke.

Ritter Nándorné, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke köszönetet mondott Feldmájer Péternek, a halasi közösség támogatásáért, de mint mondta, nem csak a segítségért, hanem azokért a gondolatokért is, amit megoszt velük még erősebb közösségé kovácsolva a halasi hitközséget.

Dr. Feldmájer Péter a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke az őt köszöntő kiskunhalasi, kecskeméti és nagykőrösi hitközségi tagoknak, valamint a meghívott vendégeknek egy példabeszéden hívta fel a figyelmét arra, hogy a legkisebb dolgokat is meg kell becsülni.

– Ha bármilyen baj is ér bennünket, nem magunkat kell nézni, hogy nekünk valami rosszul esik, nem magunkból kell megítélni a világot, hanem magasabb szempontból kell megnézni, hogy ami történt velünk az életünkben, hogy az az egészbe, hogy illeszkedik bele. Ha nem sikerül valami, nem úgy alakul a közösségi élet, nem kell megijedni, újra kell kezdeni, mert az egész, kis részekből tevődik össze – mondta Feldmájer Péter, aki olyan példaértékű közösségnek nevezete a halasi zsidó hitközséget, ahol tudhatjuk, hogy az erőfeszítéseink nem mennek veszendőbe.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában