Ünnep

2023.06.20. 12:54

Születésnapján köszöntötték a 95 éves Marika nénit Kunszentmiklóson

Virággal, ajándékokkal és emléklappal köszöntötte Kunszentmiklós város önkormányzata a kilencvenötödik születésnapját ünneplő Komlósdi Lászlóné Szőke Máriát. Az ajándékokat hétfőn Lesi Árpád polgármester és Károlyi Mónika Katalin jegyző adta át a szépkorú hölgynek.

Gulyás Sándor

Komlósdi Lászlóné Szőke Marika néni szerető családja körében

Fotó: Gulyás Sándor

Marika néni Kunszentmiklóson született középparaszti család második gyermekeként. Kilencéves korában került gyermektelen keresztszüleihez, ahol sanyarú körülmények között nevelkedett. A háború utánig kuláküldözés, a kényszerrekvirálások, családfő korai halála szegény sorba taszította a famíliát. 

A téeszesítés után Marika a libatelepen kapott munkát. Férjével 1956-ban ismerkedett meg, amiből egy év múlva házasság lett. A frigyből egyetlen gyermek született. A fiatal pár keményen dolgozott, a férj traktorosként, majd gépállomáson szerelőként, a feleség a háziipari szövetkezetben tevékenykedett szatyrokat, papucsokat szőtt rafiából. Keresete kevésnek bizonyult így Marika néni munkahelyet váltott, nyugdíjazásáig a termelőszövetkezet kertészetében dolgozott. Párjának korai halála nagyon megviselte. Kilencvenkét éves koráig önellátó volt, főzött, mosott, a kertjét rendezgette. 

Marika néninek Lesi Árpád polgármester kívánt sok erőt és egészséget 
Fotó: Gulyás Sándor

Egészségi állapota néhány éve kezdett megromlani, azóta ápolásra szorul. Marika néni, bár dúl benne az élni akarás, az előrehaladott kora és betegsége miatt manapság már csak a teraszon, vagy a szobában üldögél, leginkább rádiót hallgatva. Legnagyobb örömét szerető családjában, fiában, menyében és két unokájában leli.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában