Kecskemét

2023.06.16. 17:08

Nemezből készült hímzett csodákat mutat be a Népi Iparművészeti Gyűjtemény új kiállítása – galériával, videóval

Hímeshátsziget – Hímzett nemezek címmel nyílt tárlat a Népi Iparművészeti Gyűjteményben Kecskeméten. 

Lizik-Varga Katalin

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület és a Kecskeméti Katona József Múzeum közös szervezésű kiállításán a vendégeket Kriskóné Dávid Mária etnográfus köszöntötte, mely után Szabó-Kocsis Zsuzsanna énekes, a Kecskeméti Katona József Múzeum etnográfus munkatársa moldvai dallamokat adott elő. 

A tárlatot Harangozó Imre néprajzkutató mutatta be, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az itt bemutatott tárgyak, amik a legősibb textíliából készültek és amikre ősi hímzett minták kerültek, nem egyszerű használati tárgyak, hanem ezek tulajdonképpen a vizuális anyanyelvünk részét képezik. 

Amikor beléptem ebbe a terembe ez a vizuális, mélyen magyar, és hihetetlenül egyetemes anyanyelv fogott körbe - hangsúlyozta. Mint mondta, a tárlaton 70 ember keze nyoma és évezredek folyamatos, élő és eleven hagyatéka vesz körül bennünket. 

A kiállított alkotásokkal kapcsolatban a megnyitót követően Nagy Mari és Vidák István, a Népművészet Mesterei, a Magyar Művészet Akadémia rendes és köztestületi tagjai, a rendezvény házigazdái adtak tájékoztatást a jelenlévőknek. Az érdeklődők megismerhették a készítés folyamatának a hátterét és közelebbről is megcsodálhatták az alkotásokat. 

 

A kiállítás a Népi Iparművészeti Gyűjteményben 2023. augusztus 26-ig látogatható. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában