Beruházás

2023.06.27. 19:50

Megújul a piaccsarnok és a központ is Jászszentlászlón – galériával

Több beruházás is folyamatban van Jászszentlászlón. Megújul a piaccsarnok és a falu központja, fejlesztik az iskolát és új szennyíztisztító-telepet is építenek. A részletekről Nagy András, polgármester számolt be munkatársunknak.

Vajda Piroska

Nagy András polgármester mutatja a magújuló piaccsarnokot

Fotó: Vajda Piroska

Hamarosan befejeződik a piaccsarnok felújítása, amelyre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) PLUSZ keretében nettó 34 millió forintot nyert az önkormányzat. A munkálatok május elején kezdődtek és a megújult épületet néhány napon belül birtokba vehetik a jászszentlászlóiak. 

Nagy András elmondta, a fejlesztés több okból is indokolt volt már, régóta szerették volna komfortosabbá tenni az elárusító teret. Ugyanakkor cél volt az is, hogy zárhatóvá tegyék az épületet. Ez nemcsak a piac miatt volt fontos, hanem mert számtalan községi rendezvénynek ad helyszínt a csarnok, amit ezentúl rossz idő esetén is zavartalanul használhatnak. A piaccsarnok ugyanis kedvelt közösségi tér a faluban, itt rendezik meg például az adventi ünnepeket. A polgármester hozzátette, a piaccsarnok vizesblokkját is felújítják és akadálymentesítik, hogy azt a mozgáskorlátozottak is használni tudják. A kor igényeinek megfelelő mosdókat nemcsak piacnapokon, hanem bármikor használni tudják a falubeliek. 

Szintén a TOP keretében valósul meg a faluközpont rehabilitációja és az új játszótér megépítése, amire 63 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a település, és ebből öt helyszínen valósítanak meg fejlesztéseket. 

Nagy András, polgármester elmondta, a falu központjában, a víztorony alatt lévő játszóteret felszámolták, hiszen semmilyen szempontból nem felelt már meg a kor követelményeinek. Egy teljesen új játszóteret építettek a Győrök Imre Sporttelepen, amit már néhány hete birtokba is vehettek a gyerekek. Mozgás- és egyensúlyfejlesztő játékok, háromdimenziós mászókák várják a kisebbeket, a helyi sportegyesület támogatásával pedig egy teqball asztalt is sikerült kihelyezniük a nagyobbak számára. A helyszínválasztással kapcsolatban elmondta, azért esett a sportpályára, mert itt árnyékos, zárt helyen biztonságban vannak a gyerekek, van ivóvíz és mosdó is. 

Ebből a forrásból építenek új parkolókat az új bölcsődénél, ebből újítják fel és parkosítják a faluközpontjában, az ABC előtti közteret, illetve a régi moziépület és a játszótér helyén is parkot létesítenek – sorolta a településvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy a Szent László Általános Iskola négytantermes épületszárnyának felújítása is hamarosan elkezdődik. Erre 87 millió forint pályázati támogatást nyertek. A beruházás során kicserélik a nyílászárókat, szigetelik az épületet, korszerűsítik az elektromos hálózatot és a fűtést is. Jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik. Mivel a felújítás várhatóan belecsúszik a szeptemberi tanévkezdésbe is, így az alsó tagozatos osztályokat a könyvtárba és a művelődési házba helyezik el ideiglenesen. 

A polgármester beszámolt arról is, hogy jó ütemben halad az új szennyvíztisztító építése, amit több mint 1,3 milliárd forint uniós forrásból valósítanak meg. A beruházáshoz szükséges 150 millió forintos önrészt a magyar kormány biztosítja. A fejlesztéssel számtalan probléma oldódik meg a faluban, megújul a csatornahálózat egy része is, és a Szankról érkező szennyvizet a külterületen vezetik el, így csökken a falu belső vezetékeinek a terhelése, illetve a nyáron tapasztalható bűz is. Ha minden jól halad, év végére befejeződik a kivitelezés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában