Kalocsa

2023.06.24. 18:24

Felavatták Antunovich János püspök szobrát az Érsekkertben

Antunovich János (Kunbaja, 1815 – Kalocsa, 1888) tiszteletére avattak szobrot a kalocsai Érsekkertben. A püspököt, a bunyevác nemzeti mozgalom elindítóját a legnagyobb bunyevácként, a bunyevácok apostolaként is emlegeti a hálás utókor.

Tapodi Kálmán

A szobor Bernard Pešorda zágrábi szobrászművész alkotása

Forrás: kalohirek.hu

Antunovich János szolgálata során sokat tett a horvát közösség kulturális felemelkedéséért. A nemesi családból származó püspök több tucat embert etetett ingyen, sok száz embernek segített a vagyonából és odafigyelt a szegényekre. Az egyházfi sokat dolgozott a bácskai térség katolikus vallású délszláv lakosságának (bunyevácok és sokácok) művelődéséért. Verseket, novellákat, liturgikus beszédeket írt bunyevác nyelvjárásban is. A kalocsai és a környékbeli horvátság mindig is tisztelettel és hálával emlékezett a püspökre, akinek egész alakos szobrát két éve avatták fel Baján.

A  kalocsai szoboravató előtt a főszékesegyházban horvát nyelvű szentmisét mutatott be Joszip Stefkovity, a Szabadkán működő Antunovich Társaság elnöke, aki később a püspök szobrát is felszentelte. Az érsekkerti avatón jelen volt Szolga József, a magyarországi horvátok országgyűlési szószólója, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Osztrogonácz József a Magyarországi Horvátok Szövetségének elnöke, Sibalin József, a Bács-Kiskun Vármegyei Horvát Önkormányzat elnöke, valamint Neven Marćič, a pécsi horvát konzulátus konzulja. A szobor Bernard Pešorda zágrábi szobrászművész alkotása.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában