Megemlékezés

2023.06.06. 16:37

A holokauszt kecskeméti áldozatai előtt hajtottak fejet – galériával

A Kecskeméti Zsidó Hitközség idén is megemlékezett a holokausztban meggyilkolt kecskeméti és a környékbeli polgárokra, az egykori zsidó közösség tagjaira a Budai úti zsidó temető mártírcsarnokában.

Lizik-Varga Katalin

Kecskemét városából 1200 főnél is több áldozat volt

Fotó: Vincze József

A vármegyeszékhelyen 1944-ben hajtották végre az embertelen gettósítási rendeletet, majd 1944. június 27-én és 29-én vagonokba zsúfolták a helyi és a környékbeli zsidókat. Többségüket Auschwitzba, a biztos halálba deportálták. 

Kecskemét városából 1200 főnél is több áldozat volt, akik sosem tértek vissza a családjukhoz és, ha még a közvetlen konglomerátumból elhurcoltakat is számba vesszük, ez a szám közel 2000 főre emelkedik. 

Kétezer kecskeméti lélek gyilkoltatott meg a gyűlölet által – fogalmazott prof. dr. Róna Tamás, a MAZSIHISZ Rabbitestületének elnöke, az alföldi régió főrabbija. Hozzátette, hogy csak Kecskemétről 180 fő 12 évnél fiatalabb gyermek vált a Holokauszt áldozatává. Ez a városunk egyik legkomolyabb tragédiája emberileg és erkölcsileg egyaránt – hangsúlyozta a főrabbi. 

A kecskeméti mártír-istentiszteleten, melyen Raáb Gábor kántor is közreműködött a Kecskeméti Zsidó Hitközség és a mártírok gyászoló családjai mellett a társegyházak képviselői – Varga Nándor református és Hajduch-Szmola Patrik evangélikus lelkészek – is főhajtással emlékeztek az áldozatokra. 

A mártír-megemlékezésen részt vett prof. dr. Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke, a Kecskeméti Hitközség elnöke, dr. Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke, prof. dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere, Szeberényi Gyula Tamás, országgyűlési képviselő és Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában