Bugac

2023.06.12. 18:10

A fehér gólyák gyűrűzését nézhették meg az érdeklődők Alsómonostoron – galériával

A gólya road show keretében bárki szemtanúja lehetett annak, hogyan gyűrűzik meg a gólyafiókákat a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei Bugac-Alsómonostoron. A Fenyő utcában található gólyafészekben élő négy fióka kapott speciális jelzőgyűrűt, mindkét lábukra más-más fajtát.

Vajda Piroska

Bárki szemtanúja lehetett annak, hogyan gyűrűzik meg a gólyafiókákat a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei

Fotó: Vajda Piroska

Mivel a gólyafészek egy villanypózna tetején van, megközelítésében a Magyar Villamos Művek munkatársai voltak Varga Péter és Schneider Viktor természetvédelmi őrök segítéségre. Egy emelőkosaras autóval emelték fel a fészekhez Schneider Viktort, aki a három fióka közül egyet lehozott a fészekből és a környékbeliekből álló nézelődők előtt gyűrűzte meg. Közben pedig elmondta, hogy a madarak olyan rejtett életfolyamatainak – mint a madárvonulás, az élettartam, a pár- és területhűség, a napi aktivitás, az élőhelyválasztás – vizsgálatához elengedhetetlen a madarak azonosíthatósága, amit különböző jelölési eszközökkel érnek el. Ezek közül a legszélesebb körben alkalmazottak – különösen a gólyák esetében – az alumínium és színes madárgyűrűk, de ma már lehetőség van akár műholdas adók felszerelésére is a közepes és nagytestű madarakra.

Azt is elmondta, hogy a madárgyűrűzésnek több mint százéves hagyománya van hazánkban. A fehér gólyák látványgyűrűzése egész júniusban tart, melyek pontos időpontjáról és helyszínéről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vagy a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában