Állami elismerés

2023.05.31. 21:11

Kecskemét kiválóságait köszöntötte a polgármester – galériával, videóval

Az állami elismerésben részesült kecskeméti kiválóságok köszöntését és a Virágos Kecskemétért pályázat eredményhirdetését tartották szerda délután a kecskeméti városháza dísztermében. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntötte a meghívottakat.

Horváth Péter

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntötte a meghívottakat

Fotó: Bús Csaba

A polgármester a városvezetés és a képviselő-testület nevében mondott köszöntőjében kiemelte, hogy jó kecskemétinek lenni és jó Kecskeméten élni, valamint jó, hogy örülhetünk egymás eredményeinek, és gratulált az elismerésben részesült jelenlévőknek.

A belügyminiszter tavaly augusztus 20-a alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Kapásné Pusztai Editnek, a Corvina Óvoda volt intézményvezetőjének kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül. Az oklevelet az ünnepségen adta át Szemereyné Pataki Klaudia.

Mint arról annak idején beszámoltunk, a VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete tavaly novemberben ítélte oda a Megyei Prima Díjakat. A 10 kategóriában induló jelöltek közül Megyei Prima Díjat vehetett át Katkics Tamás okleveles építészmérnök, a Magyar építészet kategória győztese, a Magyar sport kategória győzteseként Prima-díjas lett Grosán Pál nyugalmazott testnevelő tanár, atléta, edző. A közönségdíjat a Magyar tudomány kategória győztese, Dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekosztályának főorvosa vehette át, rekordszámú közönségszavazattal. 

A Bács-Kiskun megyei VOSZ elnöksége különdíjat adományozott a Magyar zeneművészet kategória győztesének, Dratsay Ákos fuvolaművésznek, a Kecskeméti Kodály Iskola művésztanárának.

Tavaly novemberben, a Szociális Munka Napja alkalmából a belügyminiszter Pro Caritate Díjat adományozott Csonka Imre, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága szociális és gyermekvédelmi igazgatója részére a szociális ellátás terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

A belügyminiszter tavaly, Batthyány-Strattmann László születésnapja alkalmából Pro Sanitate Díjat adományozott dr. Kiss Zsoltnak, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya aneszteziológus főorvosának, az egészségügyi ellátás érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.

Idén februárban, az Áldozatok világnapja alkalmából Victima Protector díjat vehetett át dr. Vaslóczki Ferenc alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese.

Márciusban Víz Világnapi Emlékérem elismerésben részesült Tóth Gábor, a Bácsvíz Zrt. osztályvezetője, kiemelkedő, elkötelezett szakmai tevékenysége, a vízügyi ágazatban végzett magas színvonalú, lelkiismeretes munkája elismeréseként. Szintén a Víz Világnapja alkalmából a belügyminiszter Balogh Zoltán, a Bácsvíz Zrt. üzemeltetési főmérnöke részére a vízügyi szakterületen huzamosabb időn keresztül végzett magas színvonalú, kiemelkedően eredményes munkája elismeréseként Kvassay Jenő Emlékérmet adományozott.

Március 15-e alkalmából, kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenysége elismeréseként Ferenczy Noémi-díjban részesült Vinczellér Zsolt építésztervező művész, a Colorblock Kft. ügyvezetője. Jászai Mari-díjat vehetett át Fazakas Géza, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, kiemelkedő színészi tevékenysége elismeréseként.

A kultúráért és innovációért felelős miniszter a művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként a Magyarország Érdemes Művésze díjat adományozta Horváth Mária, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, grafikus, bábtervező művész, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió alapító tagja részére.

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyarország Érdemes Művésze díjat vehette át Szente Vajk, Jászai Mari-díjas rendező, író, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője, a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő értékteremtő munkája elismeréseként.

A köztársasági elnök a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta Tóth Kata, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház dramaturgja részére, a színház előadásainak sikerét támogató, színvonalas szakmai munkája elismeréseként.

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Bankó Ágnes, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal nyugalmazott aljegyzője, a közigazgatásban példamutató hivatástudattal végzett négy évtizedes, kiemelkedő szakmai és vezetői tevékenysége elismeréseként; Bozóné Nemes Gizella, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal Gazdálkodási Irodájának nyugalmazott gazdasági és irodavezetője, a közigazgatásban négy évtizeden keresztül példaadó hivatástudattal végzett szakmai munkája elismeréseként; Galambos Attila műfordító, dalszövegíró, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház irodalmi vezetője, példaértékű szakmai alázattal végzett, magas színvonalú alkotómunkája elismeréseként, Hegedűs Lajos Zoltán előadóművész, népdalgyűjtő, a Hegedűs Együttes vezetője, több évtizedes, magas szintű előadóművészi és zenekarvezetői pályafutása elismeréseként; Loránd Klára muzeológus, a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény igazgató-kurátora részére, öt évtizedes értékmentő és innovatív muzeológusi pályája, valamint a nemzeti értékek széles körű megismertetése érdekében végzett munkája elismeréseként; Dr. Nagyné Dréher Mária, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott intézményvezető-helyettese, több évtizedes, példaadó pedagógusi és vezetői tevékenysége elismeréseként és Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus, a Kecskeméti Katona József Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Katona József Emlékházának szakmai vezetője, több évtizedes, példaértékű kutatói és muzeológusi munkája elismeréseként.

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Kis János, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség nyugalmazott lelkésze, a kecskeméti evangélikus gyülekezetben és a hozzá tartozó szórvány egyházközségekben végzett több mint három évtizedes, áldozatos lelkipásztori szolgálata, közösségépítő tevékenysége elismeréseként; Ladics Tamásné, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója részére, példaadó zenetanári munkája, négy évtizedes elhivatottan végzett intézményvezetői tevékenysége, az iskola zeneművészeti szakgimnáziumának létrehozásában szerzett érdemei elismeréseként; Rimóczi Erika, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház gazdasági vezetője, magas színvonalon és lelkiismeretesen végzett vezetői munkája elismeréseként; Szalayné Mónus Ildikó, a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, több évtizedes, példaadó pedagógusi munkája és intézményvezetői tevékenysége elismeréseként.

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta Dr. Kéri Laura Zita, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének igazgatóhelyettese részére, a magyar zenekultúrát odaadóan szolgáló szakmai munkája elismeréseként; Dr. Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület elnöke, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem címzetes egyetemi tanára, hitéleti szolgálata, példaértékű közösségépítő tevékenysége, valamint a felnövekvő generációk oktatása és tehetséggondozása érdekében végzett munkája elismeréseként.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője a közelmúltban két rangos elismerésben is részesült: a Nemzeti Befektetési Ügynökség által alapított elismerések között a Befektetői életműdíjat a Mercedes-Benz érdemelte ki. Nemzeti ünnepünk alkalmából pedig Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta Christian Wolff ügyvezető igazgató részére, a magyar járműipar termelési, munkaerőpiaci és exportteljesítményének növekedését elősegítő, sikeres vezetői munkája elismeréseként.

A polgármester köszöntötte a KTE felnőtt labdarúgó csapatát is, melyről külön cikkben számolunk be.

Szemereyné Pataki Klaudia ugyancsak köszöntötte a Virágos Kecskemétért 2022 pályázat díjazottjait. A kecskeméti önkormányzat és a Hírös Kertészek Egyesülete 1999-től kezdődően minden évben meghirdeti a „Virágos Kecskemétért” környezetszépítő versenyt a lakosság, a civil szervezetek, az intézmények, valamint a vállalkozások számára, a kertek, zöldfelületek szépítésére, megújítására. Az egyesület tiszteletbeli elnöke, Gyenes István és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester adta át elismerő okleveleket.

2022-ben Virágos balkon, erkély és ablak kategóriában

  • 1. helyezett Farkas Ferencné (Zápor utca 11.)
  • 2. helyezett Bozóki Jánosné (Klauzál Gábor tér 13.)

Közterületről látható kert, előkert kategóriában

  • 1. helyen végzett Banó Csaba Istvánné (Széchenyi krt. 47/a)
  • 2. helyezett Peták József (Damjanich utca 5-7.)
  • 3. helyezett Horváth Istvánné (Szimferopol tér 6.)

Intézmények ablakai, balkonjai, előkertjei kategóriában tavaly a Ferenczy Ida Óvoda Szent Miklós utcai Óvodája jeleskedett.

Az eseményen a Kecskemét City Balett táncművészei adtak műsort. A köszöntés után koccintás következett a városháza aulájában és a vendégek megtekinthették a megújult épület világszínvonalú látogatóközpontját. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában