Nébih

2023.05.27. 15:30

Ismét megjelentek a tűzifa csalók Kiskunhalason?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a rendőrség is rendszeresen figyelmeztet a tűzifa piacon megjelent csalókra. A megtévesztést magas fokon űző csalók ennek ellenére folyamatosan próbálkoznak, egy hasonló esetről számolt be az egyik közösségi oldalon egy kiskunhalasi férfi, akinek elmondása szerint az anyósát próbálták becsapni ismeretlen emberek az elmúlt napokban.

Pozsgai Ákos

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Bejegyzésében arról írt a posztoló, hogy az anyósához ismeretlenek csöngettek be, akik egy kft-re hivatkozva azt állították, hogy hamarosan egy teherautónyi fa érkezik a háza elé, mert a nyugdíjasoknak olcsóbban, jelen esetben 30 ezer forintért hoznak 42 mázsa akácfát. Az ismeretlen társai, akik autójukkal távolabb parkoltak le, felajánlották, hogy előkészítik az érkező fának a helyet. A jelenlegi faárakat ismerve az asszonynak gyanús volt az ajánlat, ezért közölte az ismeretlenekkel, hogy szól a vejének, majd ő intézi a dolgokat, ekkor azonban a hívatlan látogatók sietve tovább álltak.

A bejegyzés posztolója információink szerint nem értesítette a rendőrséget, csak a közösségi oldalon osztotta meg az anyósával történteket, hogy felhívja a halasiak figyelmét, így információink szerint a konkrét ügyben nem indult vizsgálat.

A NÉBIH és a rendőrség is korábban számtalanszor felhívta már a figyelmet arra, hogy a fűtőanyagok megvásárlásánál is legyenek óvatosak. Előfordulhat, hogy a csalók illegális fakitermelésekből, falopásokból származó tüzelőt kínálnak kedvező áron, vagy kedvezményt ígérve próbálják becsapni a vevőket, esetleg a vételárat, vagy a vételár egy részét előre kérik későbbi szállítást ígérve, azonban tényleges kiszállításra nem kerül sor. Annak érdekében, hogy ne váljon senki csalók áldozatává, azt javasolják, hogy vásárlás előtt érdemes tájékozódni a tüzelőanyag aktuális áráról az erdészeteknél, valamint a nagyobb tüzelőanyag-kereskedés telephelyein. Lehetőség szerint a régi megszokott, illetve ellenőrzött helyről, telepről vásárolja meg a tüzelőjét. 

Tűzifát csak szállítójeggyel, számlával szabad átvenni, a lerakodás előtt alaposan nézze meg mindenki a kiszállított fát, ha mód van rá, inkább köbméterben mérve, térfogatra vásároljanak tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége. 

A fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget. Ha tömegre vásárol valaki tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen. Fontos az is, hogy senki ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek, fizetésre csak a fa lerakása után kerüljön sor, valamint, ha gyanús körülményeket tapasztalnak, értesítsék a rendőrséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában