Összefoglaló

2023.05.02. 21:00

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. május 02.

Összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

baon.hu

Felvételünk a kiskunfélegyházi baleset helyszínén készült

Fotó: Donka Ferenc

Új csarnokkal bővítette telephelyét a TOP-ÁR Kft. a kiskunhalasi ipari parkban. A kiskunhalasi cég 69 millió forint támogatásban részesült kormányzati és európai uniós pályázati forrásból, amelyből 39,3 millió forintot telephelyberuházásra és kivitelezésre költöttek.

Árokba borult egy faárut szállító kisteherautó Kiskunfélegyháza elkerülő szakaszán. Az 542-es főúton történt a baleset.

Császártöltésen is májusfát állítottak május 1-jén, akárcsak az ország több településén. Ezt az évszázados hagyományt kötötték össze egy különleges jótékonysági rendezvénnyel a töltésiek.

Súlyos darabbal tér vissza a kecskeméti Vastaps Társulat: újraalakulásukat követően először a Dogville című színművet mutatják be, ami Lars von Trier dán rendező azonos című filmjének színrevitele. A kecskeméti alternatív színházi szcéna megteremtését célként kitűző Vastaps május 11-én 19 órakor tartja tabudöntögető, morális kísérletként is értelmezhető új darabjának premierjét a Ciróka Bábszínházban.

Június 21–25. között tartják a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált. 32 ország 420 alkotása közül az előzsűrik már kiválasztották a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramját. A felhívásban semmi nem zárta ki, hogy AI, azaz mesterséges intelligencia hozzon létre filmalkotást, a nevezések között olyan is volt, melynek elkészítésében segített az AI.

Ezen a héten a majsai kistérség minden településén igénybe lehet venni a Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat avagy a  „kormányablakbusz”  szolgáltatásait. 

A Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítási munkálatai részeként a kiskunhalasi vasútállomáson május 15-től július 14-ig pályaépítési munkálatokat végeznek. Emiatt Kiskunhalas és Jánoshalma között vonatpótló buszok közlekednek majd.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden fogadta a Magyarországon tárgyaló Johannes Hahn-t, az Európai Bizottság tagját.

Összesen tizenhét darab, kimondottan óvodai foglalkozásokra kifejlesztett kerékpárt és rollert vásárolt két alapítvány, több mint nyolcszázezer forint értékben a Kiskunhalasi Bóbita Óvoda és Bölcsőde részére. A gyerekek örömmel vették birtokba az új játszóeszközöket.

Egy hónapon belül fizetésképtelenné válhat az Egyesült Államok. A Magyar Nemzet cikke szerint patthelyzet alakult ki a republikánus kongresszusi többség és Joe Biden között.

Saját kertjük gyümölcséből, saját kézzel készítette azt a birsalmasajtot Klucsó Sándor és felesége, Anikó, amivel megajándékozták Ferenc pápát. A szentatya cserébe egy rózsafüzért adott a majsai önkénteseknek, akik két napon át vettek részt a pápalátogatás lebonyolításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában