Kiskunhalas

2024.05.21. 16:30

Baj esetén nem szabad megijedni, pánikba esni

A csecsemők és kisgyerek újraélesztéséről is szó esett a Születés és szoptatás hete rendezvénysorozaton, amit a Martonosi Pál Városi Könyvtárban tartottak.

Pozsgai Ákos

A születés hetét több mint húsz éve rendezik meg országszerte, a szakmai és kulturális rendezvénysorozat célja, hogy a várandósok és családjaik minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak arról, hogy milyen választási lehetőségeik vannak a szülés módjának, helyének, valamint a „kísérő” kiválasztásának tekintetében. A szervezők igyekeznek bemutatni a különböző a választási és döntési lehetőségeket, a hazai ellátás hagyományos és újszerű alternatíváit, a megfelelő döntést elősegítő kutatási eredményeket és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásait.

előadás, csecsemő, Kiskunhalas
A képen Nagy József mentőtiszt beszél a csecsemők, kisgyermekek újraélesztéséről.
Fotó: Pozsgai Ákos

Az országos rendezvénysorozat kiskunhalasi eseményein is szakemberek tartottak előadást a várandósság lelki oldaláról, a szülés menetéről, a szoptatásra való felkészülésről, a nehézségeiről és szépségeiről, a női test szülés előtt és utáni változásáról, a csecsemőkori mozgásfejlődésről.

Az előadássorozat kiemelt témája volt a csecsemők, kisgyermekek újraélesztése, amelyről Nagy József mentőtiszt beszélt.

– Bármikor adódhat olyan helyzet, amikor újraélesztés válhat szükségessé, előfordulhat játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozik a szülő, a legfontosabb, hogy nem szabad megijedni, pánikba esni – hangsúlyozta a szakember, kiemelve, hogy miután biztonságba helyeztük a gyermeket, azonnal hívni kell 112-es segélyhívót, ahol szakszerű iránymutatást kapnak a szülők arról, hogy mi a teendő és azt kell követni.

– Fontos, hogy nyugodtak maradjunk, mert akkor kevesebb az esély a tévedésre, de mindenképpen cselekedni kell, mert jobb, mintha semmit nem tennénk – fűzte hozzá és részletes iránymutatást adott arról, hogy mik a teendők baj esetén, amit a gyakorlatban is megmutatott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában